L’escola de Santa Oliva tindrà la primera instal·lació fotovoltaica

Serà la primera d’iniciativa municipal i donarà subministrament a diferents equipaments

27 enero 2024 11:58 | Actualizado a 27 enero 2024 12:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Santa Oliva crearà la primera instal·lació solar fotovoltaica per autoconsum compartit a diverses dependències municipals. Concretament, les plaques estaran ubicades a la teulada de l’escola La Parellada i a l’escola bressola Les Orenetes, dos punts de consum que es troben a una distància de només 335 metres.

«L’energia generada podrà donar subministrament a l’escola La Parellada, a l’escola bressol i a les oficines municipals, ja que la distància que hi ha entre els edificis ens permet fer-ho», ha recalcat l’alcalde de Santa Oliva, Christian Martínez.

L’objectiu principal del projecte és el foment de l’ús d’energies renovables per al funcionament de diferents edificis municipals i reduir així les emissions de gasos d’efecte hivernacle, segons han assenyalat des del consistori. «Creiem que aquest projecte ha de ser un punt de partida i què millor que iniciar-lo a la zona escolar, on es treballa per conscienciar els nens i nenes de la importància de tenir cura del medi ambient des de ben petits».

La instal·lació, que serà de 33,75 kWp, se situarà a la teulada nova de l’escola La Parellada i l’escola bressol Les Orenetes. Segons el projecte, la instal·lació s’ha ajustat al perfil de consum dels dos equipaments als quals alimentarà, per tal de minimitzar al màxim la generació d’excedents i poder subministrar el màxim d’energia d’origen solar.

La primera instal·lació municipal

Es tracta de la primera instal·lació d’energia renovable a escala municipal, però des de l’Ajuntament han assegurat que tenen previst fer-ne més. «En un futur, ens agradaria poder ampliar aquesta cobertura a l’edifici del Cau de l’òliba, que és l’edifici destinat al lleure dels més petits, així com la zona esportiva, el camp de futbol i la piscina municipal», ha comentat Martínez, qui també ha manifestat: «Des de les institucions publiques hem de ser els primers a donar exemple pel que fa a l’ús d’energies renovables i a reduir la contaminació».

En aquest sentit, el projecte respon a aquesta necessitat de reduir les emissions d’efecte hivernacle del municipi, ja que Santa Oliva es va adherir al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia l’any 2016. L’estalvi energètic previst amb aquesta instal·lació serà de 49.816 kW, que suposarà un estalvi anual de 10,11 tones de diòxid de carboni, segons ha detallat el batlle.

El projecte ara es troba en procés de licitació, però des del consistori preveuen que al mes de març la instal·lació ja hagi pogut entrar en funcionament. El cost total de l’actuació és de 50.924,64 euros, dels quals 38.100, aproximadament, provenen d’una subvenció del Programa PREE 5.000, en el marc del Programa de regeneració i repte demogràfic del Pla de resiliència. 13.000 euros són de fons propis de l’Ajuntament, per tant, la subvenció suposa gairebé un 75% del cost total de la inversió.

Des de l’Ajuntament han apuntat que també treballen en diferents projectes relacionats amb les energies renovables. «Estem portant a terme una prova pilot per posar punts de llum amb energia solar en alguns carrers i vies públiques». A més a més, també s’està posant en marxa el primer punt de recàrrega de vehicles elèctrics, que estarà situat a l’entrada del nucli històric.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari