Els regants de Valls comptaràn amb aigua regenerada aquest juny

Asseguren que és molt necessari que pugui arribar a tothom, i que el tema acabi de desbloquejar-se aviat

07 abril 2024 20:27 | Actualizado a 08 abril 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El juny del 2024 en principi ha d’entrar en funcionament la nova bassa de la Comunitat de Regants de Valls. La segona part d’un projecte per modernitzar el sistema de reg de les hortes de Valls. Això provocarà que l’aigua arribi a tots els regants que formen part de la Comunitat.

«És una obra que hauria d’estar feta fa 30 anys», apunta Joan Nadal, secretari de la Comunitat de Regants de Valls. Un 75% de l’aigua que reben els regants prové de la depuradora, és regenerada, mentre que el 25% del torrent. Tot i això, a hores d’ara, encara no arriba a tothom, i això és una problemàtica per tots ells.

Amb la posada en marxa que tant ha costat el juny del 2024 totes les finques que vulguin podran tenir aquesta aigua, cosa que ara no passa. Segons apunta Nadal tot això ha provocat un perjudici econòmic molt gran durant tots aquests anys, per exemple, diu que hi ha «hagut granges que fins i tot han quedat abandonades».

Es mostra molt satisfet per haver pogut desbloquejar tot aquest tema, que a més en un moment de sequera com el que es viu, i on la falta d’aigua és una problemàtica. El projecte permet tenir aigua regenerada, i per tant no desaprofitar absolutament res.

Amb tot, actualment, només una quarta part dels regants de Valls tenen accés al nou sistema de reg, això amb la segona fase serà molt diferent. Tot això portava bloquejat molts d’anys, més de deu, una cosa que ha complicat tota la situació. Ara amb la bassa comencen a veure la llum al final del túnel.

La sequera

És evident que tots els municipis, i tots els pagesos arreu del territori pateixen per la sequera. Són conscients que no han patit tant com en altres territoris, però sí que tenen una dificultat important.

El secretari de la Comunitat de Regants ha explicat que la tensió que hi ha entre els usuaris de l’aigua és «de les lleis mediambientals, que no estan adaptades al territori». Tot i això, reconeix que la conductivitat al territori és més elevada perquè compten «amb aigües reciclades».

Aquest fet provoca que diferents cultius estiguin afectats, com per exemple els avellaners provocant que «s’hagi de gastar més aigua per regar». El principal objectiu d’això és que les arrels no es cremin.

Aquest fet, es deu que no hi ha aigua de pluja, i així com indiquen des de la Comunitat de Regants, no hi ha aigua «blanca», per tant, no es barreja l’aigua reciclada amb la de la pluja. La depuració és natural, i només es pot utilitzar per al reg a terra.

L’aqüífer d’on ve l’aigua ha disminuït molt el seu cabal, i la conductivitat de la sal és la més gran que hi ha. Nadal explica que «quan regues gota a gota això s’agreuja».

Per poder posar solucions a aquesta situació estan estudiant les possibilitats que tenen.

No saben si hi col·locaran filtres de membranes a les depuradores, un fet que pot donar més qualitat, i que és viable, o si, en canvi, la qüestió passa per un altre punt. Tot i això, celebren que la segona fase ja vegi la llum al final del túnel.

La sequera fa que
hagin de regar més
les seves terres per la conductivitat de l’aigua
Comentarios
Multimedia Diari