Han descobert una bomba de la Guerra Civil al refugi antiaeri de Valls que s’està degradant. El destí d’aquest espai està en mans d’un grup de ciutadans que han de desactivar l’explosiu per salvar l’edifici subterrani.
Aquest és el fil conductor de l’escape room que es pot fer a Valls aquest mes de desembre i que, aprofitant l’activitat, permet descobrir aquest espai històric de la ciutat.
«Suposo que sou tots uns experts en desactivar bombes», deia en Txema Nosas, d’Auriga Serveis Culturals, que s’encarrega de l’activitat, només començar. Una quinzena de persones dividides en tres grups van participar ahir en una de les sessions que es van fer a la tarda.
En una hora, havien de resoldre sis proves per poder neutralitzar l’artefacte. Enginy, paciència i treball en equip són els ingredients que van necessitar els participants per poder acabar la missió amb èxit, mentre una gran pantalla mostrava el compte enrere.
L’accés al refugi, la sala gòtica o les sinuoses galeries subterrànies van ser els escenaris d’aquesta activitat, que està concebuda «per posar en valor aquest espai patrimonial i que la gent que no el coneix el pugui descobrir», explica Nosas. El format de l’activitat no permet desmuntar cap racó de les sales ni tocar el mobiliari, ja que hi ha vitrines expositives i les proves es distribueixen en diferents punts però, algunes d’elles, estan vinculades amb els continguts del refugi i permeten interactuar amb l’espai.
L’escape room del refugi antiaeri de Valls s’ha convertit en una activitat molt demandada, precedida de l’èxit d’edicions anteriors. La pandèmia, però, va fer aturar l’activitat al març del 2020 i les persones que estaven apuntades llavors i que no van poder gaudir de l’experiència, ho poden fer ara que s’ha recuperat, ja que l’Oficina de Turisme els dona aquesta oportunitat.
Aquesta història de la bomba de la Guerra Civil és un pretext perquè la gent de Valls descobreixi aquest espai, «hi ha molts vallencs que no hi han baixat mai», explica Nosas. L’activitat, però, també atrau molta gent de fora que vol viure l’experiència. De fet, ahir a la tarda hi havia grups procedents de Tarragona o Torredembarra.
El refugi antiaeri de Valls és un espai patrimonial que es va recuperar fa 10 anys i forma part de les rutes guiades que es fan a la ciutat.
«Ara té pendent una nova intervenció per poder obrir més galeries», recorda en Txema.