Entitats ambientals temen l’impacte del polígon previst a Alió i Vila-rodona

Demanen que s’aturi el desenvolupament d’aquest pla i que s’iniciï un procés participatiu

08 abril 2025 21:07 | Actualizado a 09 abril 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

L’Associació mediambiental La Sínia, l’Associació Terres del Gaià i el Centre d’Estudis del Gaià, entitats de defensa i coneixement del territori, han unificat criteris a l’hora de respondre la consulta que se’ls ha fet sobre l’avaluació ambiental i estratègica del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) dels municipis d’Alió i Vila-rodona Sud, presentada per la Generalitat de Catalunya. Cal recordar que inicialment aquesta ampliació del sòl industrial era de major magnitud, amb la posterior reducció de superfície industrial que afectava altres municipis.

El polígon industrial en qüestió implicaria la implantació d’empreses de logística i centres de distribució, amb grans naus d’emmagatzematge i àmplies àrees per a la càrrega i descàrrega del transport pesant.

La resposta de les tres entitats a la proposta d’aquest pla és un posicionament molt clar. Entenen que el projecte, tal i com està redactat, «provocarà una greu degradació ambiental, paisatgística i social entorn del curs i la vall del riu Gaià, així com la plana de secà de l’Alt Camp».

En aquest context, les esmentades entitats demanen «que s’aturi el procediment i que s’iniciï un procés de participació real adreçat a la població del territori i entitats, sempre abans de plantejar l’aprovació d’aquest projecte, en el qual es pugui avaluar l’opinió del territori».

Les raons que planteja la unitat de criteri entre les tres entitats, assenyalen que el desenvolupament del PDUAE d’Alió i Vila-rodona té un efecte negatiu sobre la connectivitat biològica a la zona. Argumenten que el document presentat té una sèrie de mancances específiques en temes com ara la gestió de les aigües pluvials, la contaminació lumínica o l’impacte paisatgístic, «aspectes que trenquen la dimensionalitat del territori sobre els nuclis de població molt més petits com són Alió, Vila-rodona i Bràfim i que no es concreta cap solució ni proposta per minimitzar-los».

Pel que fa al patrimoni cultural, la preocupació rau especialment en la conservació de tres elements de rellevància com són el tram d’aqüeducte romà –localitzat a la vora de les ruïnes del Mas d’en Vives–, el traçat del tren projectat a finals del segle XIX per la Mancomunitat i les nombroses barraques de pedra. Menció especial es fa en vers al conjunt de camins que en el document presentat, la gestió proposada es fa tenint en compte una visió merament urbana, deixant de banda que representen una realitat històrica i econòmica.

Respecte al patrimoni ambiental, el desenvolupament del PDUAE d’Alió i Vila-rodona, segons les entitats ambientals, «té una afectació important sobre la flora i la fauna, amb un especial èmfasi per l’ornitofauna, la plana de secà de l’Alt Camp, dominat per un extens mosaic de conreus de secà i el riu Gaià», Espai Natural protegit i catalogat com a Xarxa Natura 2000.

La GEPEC diu que és «obsolet»

En paral·lel, GEPEC-EdC ja va presentar consideracions al Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica d’Alió i Vila-rodona. Segons els ecologistes, el model industrial proposat és «obsolet» i s’ubicaria en un entorn «d’alt valor ambiental, ecològic i paisatgístic» per la presència d’ocells típics de la zona de secans esteparis. Alhora, suggereixen la redacció d’un anàlisi detallat per avaluar l’impacte real i remarquen la importància de protegir els quatre jaciments i els 56 elements de pedra identificats en el projecte.

Comentarios
Multimedia Diari