Els Xiquets de Valls canvien el sistema de rondes casteller

La Comissió dels Xiquets de Valls ha arribat a un acord per agilitzar les actuacions castelleres a la plaça del Blat, sense perdre la seva rivalitat. El nou ‘cara a cara’ permetrà ara com a màxim tres peus, o dos intents, o un intent i dos peus

22 mayo 2024 17:46 | Actualizado a 22 mayo 2024 21:48
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Canvis importants en les diades castelleres de Valls. El sistema de rondes canvia completament, deixa de fer com s’havia realitzat tradicionalment, i en lloc de sis intents en cada ronda es limitarà a tres. Així ho han acordat les dues colles castelleres vallenques: la Colla Vella Xiquets de Valls, i la Colla Joves Xiquets de Valls, jutament amb l’Ajuntament de Valls, és a dir, la Comissió dels Xiquets de Valls. És una mesura així com ha indicat l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, que pretén «millorar les actuacions a la plaça del Blat». Farré ja ha anunciat que en un futur «s’analitzarà, i es mirarà com ha funcionat».

La regidora de Cultura, Laia Castells, ha comentat que «és un punt de partida de la feina que es vol fer des de la Comissió dels Xiquets de Valls». Castells ha assegurat que les colles han considerat que es necessita una eina perquè les actuacions «siguin més àgils d’allò que eren». El precedent de tot això ja ve des de fa anys, sense anar més lluny, l’any passat entre l’actuació d’una colla, fins que va ser el torn de l’altre va arribar a passar fins a una hora. Francesc Xavier, cap de colla de la Joves de Valls, ha valorat positivament aquest protocol, i considera que «és una bona entesa». Per la seva banda, el cap de colla de la Colla Vella, Manel Urbano, ha comentat que «els últims anys s’havien tingut alguns problemes», i amb aquest nou sistema de rondes «permetrà recuperar el temps a la quarta ronda».

Les dues colles han coincidit que amb aquest nou sistema de rondes el ‘cara a cara’ entre les dues colles no es perd, i això és una fórmula per adaptar-se als espectadors, i també als castellers i castelleres.

Lluny de deixar l’essència de la plaça del Blat, i la tradició castellera al municipi, allò que es pretén és que tot sigui més àgil. Fins ara cada colla quan era el seu torn, podia fer dos intents, i a més tenia l’opció de muntar fins a tres peus per cadascun d’aquests intents, per tant, sis possibilitats. A partir d’ara cada colla podrà fer com a màxim tres peus, o dos intents, o un intent i dos peus. Per tant, com a màxim tindrà només tres opcions, reduint-les a la meitat. No s’adapta el sistema que es denomina ‘a la tarragonina’ que si una colla fa un intent, passa de ronda, però sí que s’adapta aquell que fins ara es feia servir. Tot això es començarà a aplicar al Sant Joan d’enguany, i només afectarà les diades castelleres de la plaça del Blat.

Tancant un cercle

Si una colla ha fet dos peus i un intent passa ronda, i si ha fet tres peus i no aixeca el castell, també la perd. Tot això fa que s’afegeixi una quarta ronda que serà opcional per la colla castellera que no hagi fet tres castells en les tres rondes. Així com ja és habitual, si una colla ha acabat la seva actuació, podrà utilitzar la quarta ronda per aixecar els pilars de mèrit, superior al de cinc. Amb tot han deixat clar que la quarta ronda no és de millora, només servirà si no s’han fet els tres castells.

D’altra banda, des del consistori també s’ha anunciat qui serà l’ambaixador dels Xiquets de Valls aquest 2024. Serà el periodista reusenc Xavier Grasset. L’acte oficial es farà als voltants de Sant Joan.

L’alcaldessa de Valls ha assegurat que d’aquesta manera es tanca un cercle, ja que Grasset va ser la primera persona que va posar la primera del Museu Casteller de Valls. Per aquest motiu, han considerat que és adequat que aquest 2024, després de la inauguració del Museu Casteller, sigui l’ambaixador, i tanqui així el cercle.

Comentarios
Multimedia Diari