Recuperar un monument històric perquè pugui ser visitable a mig termini. És l’objectiu que persegueix l’Ajuntament dels Garidells amb el projecte de restauració del castell, encarant la tercera i la quarta fase d’un total de set. Aquesta joia medieval, que es va començar a construir el segle XII, té la catalogació de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). És de la mateixa època que el de Vallmoll però més petit. Encara es poden reconèixer dues torres: una al sud-oest i l’altra, al sud-est. Però el seu estat és ruïnós, principalment des dels anys cinquanta del segle passat, degut a la forta erosió causada pel vent i per la pluja.
Amb aquestes obres, a finals d’any es podria obrir una part del castell a les visites, anuncia l’alcalde, Marc Bigordà. Des de la plaça s’accedirà a la torre oest i fins a l’arcada –consolidada durant la primera fase–, on hi haurà un mirador. De moment, però, no se sap com es farà aquesta visita. Hi ha petites empreses del territori que estan fent aquesta feina «però necessitem força relat del monument per poder-lo omplir de contingut».
El projecte de restauració es planteja en set fases, tres de les quals estan ja executades. La primera va fer-se entre gener i febrer de 2016 per part del propietari –l’Ajuntament subvencionà la meitat–. Consistí en la consolidació d’urgència de la torre oest (ponent). Dos anys després, el monument passà a mans municipals i el 2020 fa una consolidació estructural d’urgència de murs de la torre sud i del nord. Quasi paral·lelament van començar els treballs de la segona fase, la recuperació d’un antic accés al castell des de la part més baixa del poble , el sanejat del perímetre dels talussos per la seva cara nord, est i sud, i la millora de l’accessibilitat de l’entorn i il·luminació del camí.
Ara, l’Ajuntament ha posat a licitació la tercera –que té una subvenció de l’1,5% Cultural– i quarta fase, amb un pressupost de 200.000 i 100.092,29 euros, respectivament. S’ha fet d’aquesta manera, recalca l’alcalde, perquè quan acaba la tercera a la zona de la torre sud comença la quarta, «les dues es podrien solapar, però fins que no ens trobem amb l’empresa adjudicatària no ho sabrem».
El 19 d’abril acaba el termini perquè les empreses presentin les seves ofertes i a finals de mes s’obriran els sobres. La previsió és que les obres puguin començar el juny, amb un termini d’execució de cinc mesos.
La tercera fase comprèn l’escala d’accés al castell, la recuperació dels nivells de circulació i descobriment de l’accés a la volta existent a la base, la restauració del mur de la façana principal –que dona a la plaça–, l’excavació i restauració del baluard que flanqueja l’accés pel costat nord i finalment l’habilitació de l’interior de la torre oest. Aquesta es convertirà en un mirador després de buidar el runam que hi ha. La primera excavació implicarà el descobriment de l’ampit de la porta i el paviment de circulació des d’aquesta fins a la torre.
La segona excavació es dedicarà íntegrament al descobriment dels nivells de circulació de la torre, on actualment hi ha molt de runam. Amb aquests treballs fets ja es podrà executar el projecte per a l’accés com pel baluard i torre.
Durant la quarta fase es restaurarà la torre sud així com també aquesta façana, amb restitució de mur de tancament i de les obertures originals principals. I s’està preparant una memòria bàsica per a les properes «i quant surtin convocatòries de subvencions, ens hi presentarem», diu l’alcalde, qui recorda que en quatre anys s’hauran invertit en el castell mig milió d’euros, dels quals l’Ajuntament només n’haurà pagat el 20%. «En el futur ens agradaria posicionar-nos com un municipi que creu en el patrimoni, la cultura, el medi natural i la sostenibilitat».