L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte de transformació que redefinirà el futur de la cooperativa i del territori on s’arrela. Amb un pressupost global de 10,2 milions d’euros, la iniciativa inclou la rehabilitació del Celler Modernista de Rocafort de Queralt —obra pionera de l’arquitecte Cèsar Martinell— i la construcció d’un nou celler subterrani dedicat a la producció de vins de qualitat i alt valor afegit.
El projecte, que ja compta amb un 54% del finançament públic assegurat, rep el suport de diverses institucions: 2,9 milions d’euros provinents del Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana, i 2,6 milions d’euros més aportats per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.
Dividit en dues grans línies d’actuació, el pla inclou d’una banda la rehabilitació del primer celler modernista de Martinell, que es convertirà en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte. Aquest espai, impulsat per la Fundació Domenys, vol esdevenir un referent cultural i patrimonial del país. De l’altra, Cellers Domenys liderarà la construcció d’un microceller subterrani d’alta tecnologia, pensat per a l’elaboració de vins de gamma alta, en connexió amb l’edifici històric.
L’emplaçament, ubicat a Rocafort de Queralt, al cor de la Conca de Barberà, esdevindrà el quilòmetre zero de les futures Rutes Martinell, consolidant-se com un pol de dinamització econòmica, turisme enològic i retenció de talent jove al territori.
Amb aquest moviment, Cellers Domenys fa un pas més en el seu pla estratègic de diversificació econòmica i aposta per incrementar la renda dels socis i sòcies dels vuit municipis del Penedès, la Conca de Barberà i l’Alt Camp que integren la cooperativa. Tot i els efectes de la sequera en la darrera campanya —que va tancar amb una facturació de 12,2 milions d’euros, un 20% menys que l’any anterior—, la cooperativa continua elaborant mig milió d’ampolles de vi i cava, mentre que la resta es comercialitza a doll.
El nou projecte preveu atraure fins a 20.000 visitants anuals i generar 1,8 milions d’euros en facturació addicional gràcies a l’enoturisme i la venda de vins i caves d’alta gamma sota la marca Domenio. A més, contempla la creació de nous espais, productes i experiències que posin en valor el patrimoni vitivinícola i el territori rural, tot reforçant la imatge de Cellers Domenys com a cooperativa referent de primer grau a Catalunya.