Enguany s’augmentarà la línia de subvencions per a rehabilitar habitatges al centre històric de Valls, amb l’objectiu de fomentar la vida al barri i, alhora, incentivar que la gent hi vulgui anar a viure. Aquest increment suposa un 40% respecte de l’anterior convocatòria, arribant als 70.000 euros. L’Ajuntament ja està realitzant polítiques de planejament urbanístic a l’entorn del Museu Casteller, però s’ha volgut apostar també pels immobles particulars, ja que «la part privada és importantíssima», expressa la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca.
Les intervencions que contemplen els ajuts van des de fer millores en l’habitabilitat de les cases de la zona, rehabilitacions de façanes o adequació d’instal·lacions per adaptar-les a la normativa. També es poden acollir a la subvenció aquelles obres relacionades amb la rehabilitació de cobertes, de reposició de baixants, de millora de l’accessibilitat o de supressió de barreres arquitectòniques, així com l’enllumenat artístic d’immobles catalogats com a bens culturals d’interès local o nacional. «Amb aquesta partida incentivarem als propietaris perquè hi continuïn apostant», assegura Roca.
En els darrers tres anys s’han estat fent altres convocatòries de subvencions amb el mateix objectiu de revifar el parc d’habitatges del centre històric de Valls i s’han pogut fer millores en un total de 33 edificis, amb una inversió per part dels propietaris de 316.000 euros i de 125.000 per part de l’Ajuntament de Valls. Una de les obres més destacades que s’han realitzat és la de l’edifici que fa cantonada al carrer de la Peixateria amb el Forn Nou, «on s’ha rehabilitat la façana, canviat la fusteria i la coberta. És de les més importants que s’han fet», diu la regidora. «Hi ha altres actuacions en diversos punts del barri que no són tan vistoses, però han estat igualment necessàries, com instal·lacions d’interiors que fan que els edificis siguin habitables», afegeix.
Obres a tot el nucli antic
Les obres de rehabilitació realitzades en els darrers tres anys i que han comptat amb subvenció municipal s’estenen per la major part dels carrers i places del nucli antic de Valls. Tot i que una part important de les actuacions realitzades es concentra en immobles del carrer de la Cort, també s’han rehabilitat edificis en carrers com el de Sant Antoni, el Call Jueu o a l’entorn de la plaça de la Fusta i carrer de Sant Francesc, entre d’altres. Concretament, l’any 2020 s’han rehabilitat 12 edificis, amb ajuts de 50.000 euros, aconseguint una bona resposta per part dels propietaris que van invertir el doble que l’any anterior en obres als immobles.
Aquesta línia de subvencions específica per a fer rehabilitacions d’edificis es complementa amb els ajuts fiscals que ja s’apliquen des del consistori des de fa quatre anys i que estableixen la pràctica gratuïtat de l’impost de construccions i obres, amb un 95% de bonificació que s’aplica a totes les actuacions a l’àmbit del centre històric o béns culturals d’interès nacional (BCIN) o local (BCIL) de tota la ciutat.