Arriba la primera edició del ConcaQueer aquest 2023

És un esdeveniment que es farà en el marc del dia contra l’LGTBI-fòbia i es tira endavant després de l’èxit de l’Orgull Rural que van fer

07 mayo 2023 20:02 | Actualizado a 08 mayo 2023 18:28
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Conca de Barberà comptarà per primer cop amb una edició de ConcaQueer. Es tracta d’una jornada que es farà el 20 de maig a Montblanc contra l’LGTBI-fòbia. La idea sorgeix després que durant l’estiu passat se celebrés la primera edició de l’Orgull Rural. Com que va tenir èxit, unes 2.000 persones hi van participar, i hi van formar part a l’Espluga de Francolí, des de l’entitat Orgull Espluguí creuen que és important poder treballar altres aspectes que afecten el col·lectiu.

El 17 de maig és el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, i per aquest motiu van decidir que era una bona data per reivindicar-se. El nom de ConcaQueer ve per la intenció que tingui un caràcter «comarcal i una motivació intel·lectual», així com explica David Martí, membre d’Orgull Espluguí. Martí deixa clar que «queer són aquelles persones disconformes amb la concepció binària i hem volgut que es visibilitzin». Per aquest motiu, es començarà amb una xerrada que porta per nom ‘Transvisibles’, a càrrec del col·lectiu Tiresias. Fa incidència a les dones trans, i volen donar a conèixer aquest col·lectiu. Després es farà un dinar popular, hi haurà una intervenció artística amb una dragqueer, i una sessió de discjòquei per acabar.

Tot plegat, es durà a terme a Montblanc, «pel caràcter que li hem volgut donar, hem volgut anar a la capital de la comarca». I és que el seu principal objectiu és poder abastar tota la comarca, i treballar. L’organització d’això l’han tirat endavant l’Ateneu Espluguí, i l’Orgull Espluguí. Aquest cop no han comptat amb administracions perquè volien treballar d’una forma més autònoma, tot i que han convidat tots els representants.

Són conscients que potser no tindrà la dimensió que va tenir l’Orgull Rural, perquè són coses diferents, però consideren que pot tenir molt bona resposta. Creuen que és molt important tirar endavant aquest tipus d’iniciatives en llocs com aquests perquè «el nostre col·lectiu està més oblidat», apunta David Martí. Afegeix que «als pobles i a l’àmbit rural la visibilització es viu amb més silenci, i per això ens hem de fer visibles, i poder dir: aquí estem». Considera que és fonamental estar presents en l’agenda i que se’ls tingui en compte, perquè «si som visibles, la gent també ho és, i amb un col·lectiu al darrere». Creuen que això és fonamental per a moltes persones.

En aquest aspecte, asseguren que als municipis petits, o rurals, l’homofòbia a vegades no és forma d’agressió, és en forma de silenci, de silencis que hi ha al voltant. Tot això els reforça encara més la idea de tirar endavant aquest tipus d’iniciatives.

Tot plegat, tindrà lloc el 20 de maig, tres dies després del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, i esperen que tingui una molt bona acollida. Consideren que la xerrada, i les activitats que han organitzat són interessants per a totes les persones, siguin del col·lectiu o no, i per conèixer millor la diversitat que hi ha entre la societat. Amb tot, no volen que sigui l’última vegada duent a terme activitats així.

Comentarios
Multimedia Diari