Xavier Marcos: «Impulsar el Modernisme ha posat els Pallaresos al mapa»
Parla el director de les Jornades de Divulgació Històrica. Jujol i la Casa Bofarull són els protagonistes de les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona, a celebrar a partir de demà i fins diumenge
La vila dels Pallaresos s’erigeix a partir de demà i durant tot el cap de setmana en capital de l’art modernista a casa nostra, amb la celebració de la tercera edició de les Jornades de Divulgació Històrica d’aquest estil arquitectònic, aquí amb la creativitat del mestre Josep Maria Jujol. El director de les Jornades i alhora alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, posa en valor la importància cabdal de l’esdeveniment i explica els molts atractius que aquest ofereix pels amants de l’art, la història i un públic familiar durant tot el cap de setmana.
Com es presenta aquesta tercera edició?
Amb un programa tremendament atractiu, seguint les línies mestres de les dues i exitoses edicions anteriors, ampliat, millorat i amb renovat entusiasme. Aquest any està focalitzat en el 1914, quan Josep Maria Jujol començà les obres de remodelació de Casa Bofarull, la mansió més emblemàtica dels Pallaresos. Constitueix l’eix temàtic, com queda reflectit en el cartell oficial, obra d’Eliana Calderón i en ell es veu Jujol fent un esbós de la reforma de la casa, mentre és observat per dues dones, en un indret envoltat de vinyes.
Tot comença demà i amb novetats, no?
Efectivament. Després de la presentació oficial de les Jornades i del curt promocional, per primera vegada procedirem a l’entrega de premis en referència a l’any passat, que són de reconeixement a l’entitat i persona que millor ressò hagin fet de les Jornades. També es premiarà l’activitat o indumentària més original i a la millor ambientació. Repetim el sopar modernista, on tothom ha d’anar vestit d’acord amb l’època evocada.
I dissabte i diumenge?
Són els dies forts de la programació. Hi haurà dissabte una reunió amb els alcaldes ‘jujolians’, els que en la primera edició van signar el Manifest Jujolià. Tots dos dies, matí i tarda, tindrà lloc el passa carrer modernista pels carrers engalanats del nucli històric. Tant al matí com a la tarda gaudirem del Mercat Modernista, amb productes de consum; el Mercat d’Antiquaris, amb objectes d’artesania i antiguitats; el Mercat d’Entitats, amb estands d’ajuntaments i entitats compromeses en la difusió del seu patrimoni modernista. Tots dos dies tindrem taller fotogràfic, taller de moda femenina, presentació de llibres, escenificacions de la vida quotidiana... Ampliem aquest any el recinte firal en 200 metres més de carrer, de manera que ocuparem quatre carrers i una plaça.
Ja que ha fet esment als tallers, aquests són pensats majoritàriament per als infants, oi?
Hem potenciat activitats per a la mainada per allò del públic familiar que ens visita. Hi ha com una dotzena de tallers: vitralls, alabastre, monogrames, pintura, dibuix, música, creació de titelles, esgrima... a més de cercavila gegantera, conta contes, en diferents carrers i escenaris, com també al Centre Jujol i Casa Bofarull. Aquests dos espais jujolians podran ser visitats mitjançant visites guiades. La programació al complet es pot consultar a internet (http://pallaresos1900.cat).
Fins i tot anirem de bateig...
Si vam gaudir l’any passat la recreació de la boda d’una parelleta d’enamorats, enguany toca recrear el bateig del seu primer fill, tal com ho podien haver fet l’any 1914, d’acord amb el ritual d’aquell moment. Una cerimònia que, com va ocórrer a l’any anterior, despertarà força expectació a l’església parroquial.
Què ha reportat als Pallaresos abanderar la divulgació històrica del modernisme?
Abans de l’impuls de les jornades, gairebé no es parlava del modernisme al Camp de Tarragona. El patrimoni arquitectònic d’aquest estil i l’obra de l’insigne Josep Maria Jujol, en tants pobles i ciutats, bé que mereixia ser posat en valor. Ens enorgulleix ser capdavanters d’aquesta iniciativa que ha rebut tants suports i adhesions. Hem representat l’art modernista en certàmens com ara a León i Alcoi. Un poble petit que ha estat inclòs en la Ruta Modernista Europea, al costat de ciutats com Barcelona, Palma de Mallorca, Brussel·les, París o Hèlsinki. En una paraula: ens ha situat en el mapa. Només em resta donar la cordial benvinguda a tothom que ens visiti aquests dies, realment excepcionals.
I com ho viu el veïnatge del municipi?
Implicat de totes, totes, La gent s’ha fet seva les Jornades, col·labora, participa i valora positivament la dinamització del comerç i la restauració que se’n desprèn. Una dada important que demostra el grau d’implicació: cada any han vingut recreadors de fora vila per participar en l’esdeveniment, superant en nombre els figurants locals. Això s’ha capgirat i ara els recreadors locals superen amb escreix als forans. En total participaran més de 250 recreadors. Hem celebrat un tercer cicle de conferències, amb ponents de primer nivell i un auditori ple a vessar.