«Visca la festa i fora la moral, us prego que seguiu la bacanal!»
Final apoteòsic del Carnaval amb els actes més satírics de la Vetlla, l’Enterrament i la Crema. El Rei Carnestoltes XLI, ja difunt, reivindica al Testament el seu regnat de llibertinatge sexual, farra i rauxa per cada dia de l’any
El regnat de Carnestoltes XLI ha arribat a la seva fi. Després de cinc intensos dies de luxúria, disbauxa i excessos de tot tipus, el Rei i la Concubina han patit la mateixa sort que els seus antecessors en el càrrec: van ser executats en virtut del judici popular de la Colla La Bóta del dilluns.
Ahir era dia de dol ‘reial’ a Tarragona, amb què es tancaven els dies més satírics del Carnaval.
La vista oral del dilluns al vespre, la primera totalment oberta al públic, va dictar la sentència pels pecats comesos pels reis Carnestoltes aquests darrers dies. Un cop executada, ahir l’Antic Ajuntament es va convertir en la casa mortuòria de ses majestats, el lloc especial per rebre la darrera visita de vells amics, dones i homes de mala vida i polítics i banquers corruptes.
Al llarg del matí, la Mascarada de Dol i les ploraneres, acompanyades dels Ministrers del Camp i del Llamp, es van passejar per la ciutat plorant la mort del Rei i la Concubina.
Ja a la tarda, la casa mortuòria va obrir les portes de l’Antic Ajuntament a tots els tarragonins que se’n volien acomiadar durant la vetlla. A la cerimònia, organitzada per la Colla La Bóta, la veritable reina d’aquests dies, alguns retrets al comportament censurable del Rei i la Concubina.
«Aquests fills de puta se n’han anat i deuen diners a tothom: al Nàstic, als forners, i a l’Ajuntament per la venda de coca...», lamentaven els cobradors de la zona verda de la Colla La Bóta. De fons, ni el públic ni uns suposats reis difunts no es podien aguantar el riure, entre paneroles immenses i algun Amparito Roca.
La vetlla també va servir perquè l’alcalde satíric anunciés, entre plors dels i les amants dels reis, que a les properes eleccions tornaria a canviar de camisa i «es presentaria amb la Colla La Bóta».
Cap al vespre, el testament del Rei Carnestoltes va ser entregat a Llucifer, notari reial, dels Diables de Tarragona, que el van portar, junt a la resta de correfoc, a la plaça de la Font, on els esperava la gran Bóta per ser cremada. Primera sortida de l’any de les bèsties i grups de foc de la ciutat, que van saber aprofitar com ningú l’oportunitat de trepitjar novament els carrers.
Un cop a l’escenari i davant d’un multitudinari públic que esperava crítica amarga, Llucifer va llegir les darreres paraules del Rei, que va tenir en l’alcalde Viñuales i el seu govern del PSC un blanc fàcil, entre acudits d’aparcaments, impostos i sospites de drogues.
«Recaptar i recaptar, que sempre guanyi la banca, i al final hem d’anar als barris per trobar una ratlla blanca. Que amb l’excusa del tot s’hi val, Tarragona està en fallida i ens van enculant a pèl fent-nos grossa la ferida», llegia Llucifer. El públic, encantat amb l’humor, i Carnestoltes, sense reserves: «S’ha acabat manar per ous, poso final al patriarcat, qui guanyi, que esculli rei o reina. Que es faci la meva llei, visca la festa i fora la moral, i quan tristament m’hagueu d’enterrar, us prego que seguiu la bacanal!».
Tot seguit, la gran Bóta que ha presidit aquests darrers dies la plaça de la Font va cremar fins a quedar reduïda a cendres, junt als Ninots i a una demostració imperial més de 15 minuts de foc per donar per tancat el Carnaval. S’obren així els 40 dies de la Quaresma abans no arribi la Setmana Santa.