Vacances úniques en família

Relaxar-se en una hamaca sobre la sorra fina acompanyats pel murmuri de les onades, endinsar-se en el fons de la mar, sentir la pau de les petites cales, abrigades per les roques o recórrer, quan trenca el dia o al capvespre, els passejos de ronda, que ressegueixen bona part del litoral mediterrani. La Costa Daurada brinda infinites possibilitats per a unes vacances úniques, sigui en parella, amb amics o en família. De fet, el territori compta amb cinc destinacions acreditades per l’Agència Catalana de Turisme com de Turisme Familiar, que són Calafell, el Vendrell, Salou, Cambrils, Vila-seca, la Pineda i Muntanyes de Prades.

Paratges únics
La mar, amb les seves platges de fina sorra, és un escenari infinit. Amb 80 quilòmetres de litoral, permet la relaxació i tota mena d’activitats, per a totes les edats i condicions, en un entorn completament natural. Un paisatge canviant de petits racons que s’alternen amb extenses platges, ben dotades de serveis i especialment pensades per a les famílies. Així, de nord a sud, la platja de Cunit és ideal per als nens, per la seva poca profunditat. Seguint la costa, és d’obligada aturada el nucli de Roc de Sant Gaietà. És un poble típic mediterrani on ha quedat marcada l’empremta de moltes civilitzacions. Allà s’hi troba El Cupot, una pintoresca roca foradada per on penetra l’aigua, especialment aquells dies que la mar està més moguda. Allà mateix, la punta d’en Guineu conjuga de manera magistral la zona clàssica amb una altra més assilvestrada. A Altafulla, una mica amagada, espera Cala Jovera, un espai als peus del Castell de Tamarit i ja a Tarragona es pot triar entre la urbana Platja del Miracle, la més natural Platja Llarga, que com el seu nom indica és eterna i interminable, esquitxada de guinguetes i restaurants o la recòndita Waikiki, popular entre els naturistes.

L’Hospitalent de l’Infant i la Vall de Llors. ©Costa Daurada. Rafael López Monné.

Una mica més cap al sud, a Salou destaquen dos racons únics, Cala Crancs i Cala Llenguadets. La primera, envoltada de vegetació, és una de les més atractives de la Costa Daurada. L’encant de la segona es deu al poc concorreguda que és, a causa del seu accés exclusiu caminant. I ja en la zona de Mont-roig del Camp trobem la platja preferida de Joan Miró, la de la Pixerota. En aquest entorn, en el qual nedava i feia exercici físic, l’artista construïa i dibuixava el seu univers mironià. Continuant, arribem a la platja del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant, una platja naturista de renom internacional, que forma part d’un espai d’interès natural. Té una extensió de 1.600 metres i és la que està més allunyada del nucli urbà. Gràcies a aquesta situació relativament aïllada, és un espai idoni per a la contemplació del medi natural i per a la pràctica del nudisme. En general, a l’Hospitalet de l’Infant es poden realitzar diferents rutes submarines i a l’estiu també visites guiades, una oportunitat per als amants de l’snorkel.

Els que no es conformin amb un capbussó en aigües cristal·lines, poden viure aventures i experiències com les que ofereix Nàutic Parc, entre l’adrenalina del vol nàutic i l’esquí nàutic i la tranquil·litat de la navegació, la pesca esportiva o el submarinisme, sempre respectant el medi ambient. A més a més, no només es circumscriuen a l’aigua, sinó que es pot gaudir d’una bona lluita de paintball, de tirolines o d’un escape room imaginari i oníric relacionat amb el món de Joan Miró.

©Estació Nàutica Costa Daurada

Des de la riba
Així mateix, la bellesa del territori, entre el blau del Mediterrani i el paisatge muntanyenc, també es pot apreciar des dels passejos que uneixen les diferents poblacions, caminant o amb bicicleta, entre Salou i Cambrils, per exemple, en marxa nòrdica al Vendrell o els Camins de Ronda.

Pel que fa a la marxa nòrdica, també anomenada Nordic Walking, és molt popular al Baix Penedès, on localitats com Calafell o el Vendrell ofereixen recorreguts que voregen el litoral i transcorren per entorns d’interès cultural, natural i paisatgístic. Mentre, a Salou, hi ha la ruta dels miradors, formada per 23 punts des dels quals descobrir el municipi sota diferents perspectives. Es tracta d’una sendera envoltada de massa forestal i vegetació autòctona, en la qual el visitant està acompanyat en tot moment per les transparents aigües i el salnitre marí.

Ruta dels miradors de Salou. ©PMT Salou

Si bé antigament eren els pescadors, els vigilants i els contrabandistes els que de manera majoritària transitaven els camins vorejant la mar, ara són els excursionistes els que han conquistat aquestes mateixes senderes, anomenades Camins de Ronda. Són rutes que permeten desplaçar-se entre pobles, conèixer paisatges idíl·lics inaccessibles per al transport motoritzat, al mateix temps que es realitza exercici físic. El passeig pot acabar en una refrescant capbussada en qualsevol de les platges i cales. Alguns dels camins de ronda:

- De Salou al Far. Es tracta d’una ruta circular de poc més de cinc quilòmetres que forma part del GR92, remodelat fa relativament poc. Durant el recorregut es pot veure la famosa Cadira del Rei Jaume, un conjunt de roques prop de la mar que la tradició i l’humor popular han convertit en una sort de monument molt singular. Immediatament després, hi ha les restes d’una construcció històrica: l’antic Llatzeret, edifici on aïllaven les embarcacions que provenien de zones epidèmiques.
- De Tarragona a Tamarit, a través de la Ruta dels Enigmes. En aquest tram trobarem el Sanatori de la Savinosa, un espai abandonat, ple de misteri i d’enigmes sense resoldre. Construït originàriament per a allotjar pacients amb tuberculosi, després de la Guerra Civil va ser utilitzat com a orfenat. També es troba la Torre de la Móra, construïda per tal de protegir la costa de la invasió dels pirates durant els segles XVI i XVII i que actualment és Bé Cultural d’Interès Nacional.
- D’Altafulla a Torredembarra, un paradís de cales. Encara que no exactament en el camí, però sí a prop, es troba la vila romana dels Munts, Patrimoni Mundial de la Unesco i un dels conjunts més importants de la Hispània romana en la seva categoria. Es tracta d’un nucli residencial, amb rics elements decoratius, que mostra com era la residència d’un alt càrrec de l’administració de l’antiga Tarraco.
- Roda de Berà, amb l’Arc de Berà, construït en la Via Augusta, en el segle I aC. També Patrimoni Mundial de la Unesco. En els últims anys s’ha procedit a la seva restauració, desmuntant l’Arc pedra a pedra. Va ser construït per Lucio Licinio Sura per tal de marcar els límits territorials i acabar amb les disputes entre les tribus dels ilergets i dels cossetans.
- L’Hospitalet de l’Infant, la ruta dels naturistes, un preciós recorregut amb dunes, pinedes i prades de posidònies, que és una alga endèmica del Mediterrani. Explica la llegenda que Neptú, el déu de la mar, tenia el seu refugi en la cova del Llop Marí de la Platja del Torn, a la qual es pot arribar nedant, en una embarcació o en caiac.

Espais naturals d’interès
La platja dels Muntanyans, a Torredembarra i les Madrigueres, al Vendrell, són enclavaments ecològics de gran valor. Els Muntanyans conserva les últimes dunes i aiguamolls salats i en ella és possible observar diverses espècies d’animals i plantes. L’itinerari és d’uns cinc quilòmetres i es pot fer en família, ja que dura menys de dues hores. La platja té diversos serveis i fins i tot s’ofereixen visites guiades. Finalment, consta d’una zona nudista de 400 metres.

Els Muntanyans, Torredembarra. ©Costa Daurada. Jose Carlos León.

Mentrestant, la zona humida de Les Madrigueres és un espai litoral d’unes 30 hectàrees, situat en el nucli marítim de Sant Salvador, al Vendrell, que mai ha estat urbanitzat i en el qual encara avui existeixen zones agrícoles derivades dels antics usos agraris, ja desapareguts. Destaca la presència del corriol camanegre, un ocell en recessió, així com les restes de seba, una planta marina de gran valor per la seva capacitat de generació de dunes.

També a les platges del Vendrell trobem la reserva marina Masia Blanca, l’única de la Costa Daurada. Situada prop de Coma-ruga, va ser creada per protegir els seus excepcionals fons rocosos. Al litoral, originat per l’acció del vent, s’hi han format dunes fixes que han creat una gran comunitat vegetal. A més, destacar que les aigües de la reserva són enriquides de manera natural per la font termal Font Déu de Brisamar, que durant tot l’any emana a 19 graus.

En aquesta reserva és possible fer un viatge inoblidable d’snorkelling. Amb peus d’ànec, ulleres i tub, es descobreix un món nou compost per comunitats coral·lines perpendiculars a la costa, grans prats de posidònia oceànica i el maërl o grapissar, com es coneix localment. Amb 280 hectàrees i una fondària d’entre 4 i 16 metres, a les seves aigües també s’amaga una gran diversitat biològica: espècies d’invertebrats com a pops i sépies o vertebrats com els meros o les orades. A l’oficina de Turisme del Vendrell organitzen una aula aquàtica que serveix d’introducció a la reserva, una activitat ideal per a fer en família. L’única condició és que tothom sàpiga nedar.

També una estona cultural
Entre capbussons, jocs i una estona de sol, sempre queda espai per a una visita cultural perquè en el Passeig Marítim es troba el Museu Pau Casals, una casa noucentista on va viure el músic. El museu, centrat en la vida i obra de l’artista, va reobrir les seves portes l’any passat després d’una rehabilitació de l’edifici, amb la finalitat de potenciar el vessant més pacifista i humà del geni, que sempre va lluitar per la llibertat, la pau i la democràcia. L’espai es divideix en diferents àmbits i finalitza amb la reproducció del mític discurs que Casals va fer a la seu de les Nacions Unides l’any 1971. Entre les activitats que ofereix el museu: una visita guiada, de la mà dels professionals de la institució; espectacle musical amb l’actriu Clara del Ruste, per descobrir de manera divertida el conte Pau Casals, col·leccionista de pipes; visita teatralitzada que reviu la història de la casa i del mestre o visita familiar amb taller de violoncel.

El Vendrell. ©Costa Daurada. Joan Capdevila.

Els que en vulguin més, poden fer la ruta del Paisatge dels Genis, una proposta turística per endinsar-se en la natura de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre que va inspirar l’obra i la personalitat dels quatre grans genis universals, Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso. L’oferta proposa, a través de la Ruta del Paisatge dels Genis, visites i activitats als municipis de Reus, el Vendrell, Mont-roig i Horta de Sant Joan, en els quals Gaudí i Pau Casals van néixer i Miró i Picasso van fer llargues estades.

Ciutadella Ibèrica de Calafell. ©Costa Daurada. José Carlos León.

Finalment, a Calafell, els amants de la història tenen una cita amb la Ciutadella ibèrica. La seva reconstrucció in situ la converteix en un recinte idoni per conèixer i interpretar com vivien els ibers. La Ciutadella permet al visitant entrar a les cases reconstruïdes, on s’hi exposen rèpliques d’objectes d’aquesta cultura, així com pujar a les torres de defensa a través d’una reproducció d’una torre d’assalt romana. Per fer-ho més real i proper, compta amb l’app de descàrrega gratuïta Calafell Open Air Musem, disponible per a Android i iOS. Així mateix, la Ciutadella també aposta per la difusió de la recreació històrica, organitzant conjuntament amb el grup Ibercalafell el festival Terra Ibèrica durant el mes de juliol.

Adrenalina en família
Diversió, fantasia i somnis fets realitat, tot això es viu a la Costa Daurada, al parc temàtic PortAventura World i als parcs aquàtics Aquopolis i Aqualeón, per passar una jornada inoblidable. PortAventura inaugura aquesta temporada una nova atracció, la seva primera muntanya russa coberta, situada en l’àrea del Far West i dedicada a la saga Uncharted, que farà les delícies dels visitants. Així mateix, Ferri Land amplia el seu horari i es podrà gaudir també de nit.

Els més aquàtics no es poden perdre Aquopolis Costa Daurada que, com a novetat, ha obtingut la Marca S de Sostenibilitat Turística que garanteix el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) corresponents a l’Agència 2030 de l’ONU. També Aqualeón, a Albinyana, ofereix els seus interminables tobogans al ritme de música de DJ i de batucades.

© Mont-roig Miami Turisme

Relax, oci i turisme actiu. Tot és possible en la Costa Daurada, maridat amb una gastronomia exquisida i vins de la terra. Un destí per gaudir aquest estiu i en qualsevol moment de l’any.

Temas: