Uns 150 efectius participen en el simulacre d’accident de risc químic en una empresa de Constantí
En l’exercici s’activen les sirenes i els missatges d’alerta als telèfons mòbils a l’àrea del polígon industrial
Uns 150 efectius han participat aquest dijous al matí en el simulacre d’accident de risc químic que s’ha desenvolupat en el marc del Plaseqta.
L’exercici ha consistit en la resposta dels serveis d’emergències a un incendi amb ferits a l’empresa Sarpi del polígon industrial de Constantí que ha generat un núvol tòxic de diòxid de sofre.
Arran d’això des del CECAT s’han activat les sirenes d’avís a la població i s’ha recomanat el confinament dels treballadors de les empreses properes. A la vegada s’ha enviat un missatge d’alerta als telèfons mòbils de les persones que es trobaven a la zona.
És la primera vegada que la gestió es fa íntegrament des de l’edifici del 112 de Reus, en compliment del previst en el desplegament del Plaseqta.
400 empreses
En el simulacre hi han participat Bombers, Mossos d’Esquadra, el SEM, la Policia Local de Constantí i s’han activat el consell assessor i el consell tècnic del Plaseqta.
A Constantí s’havia fet una crida a la participació de les 400 empreses del polígon industrial, que inclouen uns 3.000 treballadors. La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha destacat que totes les empreses havien rebut informació prèvia i ha agraït que un bon nombre han fet «seguiment» de l’exercici, especialment confinant-se. Així mateix, també hi han participat centres educatius, l’aeroport de Reus i una terminal ferroviària.
Desajustos
Globalment, la valoració del simulacre per part de Protecció Civil ha estat positiva, si bé Cassany ha reconegut que hi ha hagut alguns minuts de desajust respecte el pla previst perquè el moment de la prova ha coincidit amb una emergència real a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental) en el qual s’ha produït una situació similar a la fictícia de Constantí, amb un núvol tòxic -en aquest cas de clor- amb afectació a l’exterior. «S’ha prioritzat l’emergència real al simulacre», ha justificat Cassany.
El subdirector de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha assegurat que la recepció dels missatges de mòbil a la zona ha estat correcta i que fins i tot alguns ciutadans de més enllà també l’han rebut.
Per primera vegada, el CECAT ha actuat des de la sala de Reus on ja està operativa la figura de tècnic de guàrdia.
També s’ha estrenat el grup de control ambiental, que s’ha desplegat amb el suport del SEM; i s’ha provat per primer cop la coordinació tant al consell assessor com al comitè tècnic del Plaseqta. Així mateix, s’han reforçat els mecanismes de coordinació de Bombers amb Mossos d’Esquadra i SEM per evitar l’accés d’aquests dos últims a la zona de risc.
Cassany ha indicat que de cara l’any vinent es farà un nou simulacre de Plaseqta. També es col·locaran tres sirenes d’avís més i es començaran a instal·lar els 575 sensors de toxicitat que es col·locaran a l’entorn del polígon petroquímic. D’aquests sensors ja se n’ha licitat l’adquisició.
Al terreny
L’acció s’ha desenvolupat a l’interior de l’empresa Sarpi, de gestió de residus. Allà s’hi ha simulat un incendi en la fosa d’emmagatzematge de residus amb una emissió de diòxid de sofre. Un operari és el que ha alertat la sala de control de l’empresa, que ha trucat al CECAT, que ha activat el Plaseqta.
Al lloc dels fets hi han anat primer els bombers del parc químic, seguits dels Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i personal del SEM. Paral·lelament, tècnics de la companyia han mesurat la toxicitat de l’ambient amb uns aparells.
Fruit del fals sinistre s’ha fet veure que hi havia una persona ferida greu i una altra lleu. La greu ha estat rescatada -en realitat era maniquí- i evacuada en ambulància.