Tarragona estrena dos murals feministes
Es tracta del projecte d’art urbà impulsat per l’Ajuntament de Tarragona que cobreix façanes, parets i altres elements de l’espai públic amb missatges de reivindicació feminista
L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha estat l’encarregat d’inaugurar, aquest divendres, el gran mural feminista creat al carrer Macià Mallol i Bosch, al costat de l’Hospital Universitari Joan XXIII. El mural, de grans dimensions, visualitza el sostre de vidre i la bretxa salarial encara existent en l’àmbit laboral i s’ha elaborat amb la participació del personal de l’hospital i el CAP Tarragona sota la direcció de l’artista Alejandro Gómez Altes.
«Malauradament, la diferència de salaris entre gèneres i la poca representació femenina en llocs de direcció continua existint i, fins i tot, augmentant. El sector de la salut no és una excepció i aquest és el motiu d’aquest gran mural: Reivindicar la igualtat en tots els sentits i la voluntat de trencar, d’una vegada per totes, el sostre de vidre», ha manifestat Viñuales en el transcurs de la inauguració.
L’alcalde ha recordat que, pel que fa al sector de la salut, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la bretxa salarial es va eixamplar durant tres exercicis seguits fins a superar el 29% l’any 2021. D’aquesta manera, la distància entre els salaris dels homes i les dones en el sector de la salut ha crescut de mitjana, uns 693,4 euros a l’any. «Hem de continuar lluitant incansablement fins que totes les discriminacions que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho i qualsevol tipologia de violència contra elles, s’erradiquin d’una vegada per totes», ha conclòs Viñuales.
L’acte d’inauguració també ha comptat amb la consellera d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+, Cecilia Mangini; amb el conseller de Salut, Berni Álvarez; l’artista que ha dirigit l’obra, Alejandro Gómez; la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Eva Ferran; i el Subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà.
El mural inaugurat avui forma part del projecte d’art urbà amb mirada feminista des de la interseccionalitat impulsat per la conselleria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Tarragona que té l’objectiu de reivindicar el feminisme i sensibilitzar i prevenir les violències sexuals i LGBTIfòbiques.
El projecte es va iniciar l’any passat pintant tres espais de la ciutat (les escales del carrer Goya, bancs de la Rambla Nova i un mur de davant del Centre Cívic Torreforta). En les últimes setmanes també s’ha pintat un altre gran mur a l’Anella Mediterrània que, sota la direcció de l’artista Marta Bellvehí i el lema Tenim la força i l’energia per a canviar el món, visualitza la participació de les dones en el món esportiu i la lluita contra la discriminació i la violència en aquest àmbit.
Un projecte participatiu
El projecte art urbà amb mirada feminista des de la Interseccionalitat s’està duent a terme mitjançant la participació ciutadana, involucrat a nombroses entitats socials així com associacions esportives, grups de joves i grups de dones. De fet, abans de començar a pintar, es fan diversos tallers amb l’objectiu de treballar conjuntament els missatges a transmetre en les diferents obres.
La iniciativa continuarà en els pròxims mesos quan, després de diversos tallers amb veïnat i grups de joves, es pintaran els murs dels centres cívics de Bonavista i Sant Pere i Sant Pau. En aquest cas, es farà sota la direcció de l’artista Miquel Pérez Plales i les obres transmetran missatges i històries contra les violències masclistes i contra la discriminació.
El projecte, liderat per la conselleria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ compta amb la col·laboració de diverses àrees municipals com són Joventut, la Xarxa de Centres Cívics, Tarragona Esports i Tarragona Impulsa a través de la Casa d’Oficis.