Romà Solé: «Represento els qui s’han volgut fer un lloc a la festa de Santa Tecla»

Homenatge. El tarragoní és conegut per visibilitzar la discapacitat amb projectes com ‘Festa per a Tothom’

És originari de Lleida, però tarragoní des dels dos anys, Romà Solé Blanco és llicenciat en Filosofia per la UB i diplomat en Antropologia Urbana per la URV, però, sens dubte, un dels títols més especials el rebrà avui quan sigui proclamat perpetuador de les festes de Santa Tecla d’aquest 2024. Solé ha visibilitzat la discapacitat com una dimensió inherent de la societat, iniciant projectes com ‘Festa per a Tothom’, l’Eclèctic Festival o la figura festiva inclusiva de la Geganta Frida.

Primer de tot, enhorabona per aquest reconeixement! Com ho porta? Com s’ha sentit aquests dies previs al seu nomenament com a perpetuador?

Gràcies, estic molt content, aquests dies he estat molt nerviós, estic vivint un inici de Festa Major molt especial. Estic molt agraït.

Com va rebre la notícia?

Em va trucar la consellera de cultura, Sandra Ramos, i em va comunicar que havien pensat en mi per ser el perpetuador de les festes d’enguany. L’emoció i el nerviosisme es van apoderar de mi i quan vaig penjar em vaig quedar uns minuts pensant i vaig tornar a trucar a l’Ajuntament perquè volia saber si el reconeixement podia ser per tot el col·lectiu de la Festa per a Tothom. Em van dir que el perpetuador només pot ser una persona, però soc la veu de tot un grup de gent que han ajudat a fer possible que jo visqui aquest moment tan especial.

Per què creu que ha estat vostè la persona escollida per ser el perpetuador d’enguany?

Suposo que recordo a una part de la ciutadania que s’ha volgut fer un lloc a la festa i cultura populars per visibilitzar la diversitat. La discapacitat no es pot explicar, t’has de trobar amb ella i que millor que fer-ho en l’àmbit festiu, en el moment àlgid de la ciutat. Així que suposo que és un reconeixement a aquesta tasca, però insisteixo que per a mi és un premi coral de tot un col·lectiu.

Imagino, doncs, que en el discurs que farà a la plaça de la Font hi haurà molts agraïments...

Sí, moltíssims! Crec que la major part del parlament estaré donant les gràcies a tantes i tantes persones que han fet possible la Festa per a Tothom i en conseqüència que jo estigui recollint el resultat que demostra que un dels objectius d’aquest projecte s’ha aconseguit.

Quin és aquest objectiu?

Parlar del fet de la discapacitat i no de les persones, que aquest fet es vegi com una dimensió de la societat. Tot i que alguns ho vivim, la idea és que s’accepti o es vegi com una dimensió de la societat. A més, també hem aconseguit que moltes persones, amb discapacitat o sense, que no vivien aquestes festes, ara, gaudeixin de Santa Tecla.

Enguany, seran unes festes especials per a vostè, però és dels tarragonins, que ja tenen subratllat gairebé tot el programa de Santa Tecla?

Visc tot el que el meu cos em deixi i ho faig des de dins de la festa i també des de fora com un espectador més.

I quin és el seu acte preferit?

El cafè, copa i puro per un duro. És un dels actes que més s’assemblen a una festa major de poble, es respira molta germanor, és un parèntesi a la voràgine de les festes, és la calma abans de la tempesta festiva d’un acte tan multitudinari com la Baixada de l’Àliga.

Què milloraria de Santa Tecla?

M’agradaria que es continués apostant per iniciatives com la del carrer del Silenci que s’ha implementat aquest any. Per molts pot no tenir molta importància, però ajuda molt a apropar la festa a tothom.

I si mirem cap al futur de projectes com la Festa per a Tothom?

Encara queda molt camí per fer com augmentar encara més la participació i fer-ho de forma dosificada durant totes les festes, que no només sigui un dia, però estic segur que tot aquest recorregut que queda per endavant estarà ple d’alegries.

Una d’aquestes alegries la viurà vostè en el seu nomenament com a perpetuador de la Santa Tecla d’enguany. Sense fer-nos espòiler, quin missatge final dedicaria als tarragonins i tarragonines?

Que posessin més festa a la festa, que hi hagi més interacció més enllà de la integració i, sobretot, donar les gràcies a tots/es aquells/es que han contribuït que les festes a aquesta ciutat siguin més accessible, inclusives, i per tant, més guapes.