La cultura catalana es donarà cita pels carrers de Tarragona
Es presenta una 38a edició única i pionera, en la qual cada entitat del Seguici de la ciutat ha convidat el seu homòleg arreu dels Països Catalans
La Mostra de Folklore Viu de Santa Tecla 2022 es presenta com les festes en general: més gran. L’aposta que s’ha fet des de l’Ajuntament de Tarragona és clara. Més actes i més dies per una Santa Tecla que celebra 700 anys de l’entrada de la relíquia del braç a la ciutat i que, a més, recupera la normalitat després de dues edicions. Dos motius que fan que siguin unes de les festes més esperades. També pel retorn del Seguici Popular als carrers, els quals, el dia 17 de setembre, els prendran altres bèsties, gegants i balls de diferents punts de Catalunya i els Països Catalans.
La cultura popular és un dels grans punts forts que tenim. Tant a la ciutat com als diferents punts del territori. Per primer cop en les 37 edicions de la Mostra de Folklore Viu, cada element del seguici convidarà al seu homòleg d’algun punt de Catalunya. Un convit enorme que omplirà la ciutat de Tarragona i que concentrarà les millors Festes Majors.
La coordinació d’aquesta Mostra l’han fet la tècnica de Cultura de l’Ajuntament, Ester Roca, juntament amb dues persones que formen part del Seguici, Joan Adserà i Jaume Guasch. Adserà és qui es va encarregar de gestionar la part de les bèsties. «Les entitats del nostre Seguici faran d’amfitriones dels seus homòlegs arreu de Catalunya. És el primer cop que es fa i no ens consta que s’hagi fet a cap altra Festa Major», comenta Adserà. També detalla que, quan els tres es van reunir amb les propostes de qui convidar, «coincidíem en un 90%», ja que hi havia elements que no podien faltar per ser «representatius».
Hi seran el Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona i la Família Robafaves de Mataró, on hi ha gegants i nanos.
Una gran presència de balls
Pel que fa als balls, venen el de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball del Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Prims de Reus, la Dansa de la Moma de Carcaixent, a València, i la Moixiganga de Sitges.
La coordinació d’aquest gran convit la va fer el Jaume Guasch. Comenta que, en alguns casos, va costar trobar un símil. «De Turcs i Cavallets no n’hi ha molts». Ara bé, la predisposició de les entitats era total. Guasch celebra el fet que «si algú et deia que no, era perquè realment els hi era impossible» i afegeix que «tothom té ganes de formar part dels 700 anys». La valoració de la mostra que recorrerà els carrers de la ciutat el dia 17 és molt positiva. Es fa partícip a un gran volum d’entitats del territori. Guasch ho defineix a la perfecció quan diu que «aquesta és la forma de mostrar la nostra festa, convidant a gent de tota Catalunya».
Representació tarragonina
Des de la coordinació d’aquest Convit del 700, tenien clar que hi havia d’haver una participació d’algun dels elements del nostre Seguici. Se’ls va venir al cap el motiu central de tota aquesta moguda. Aquella relíquia que fa 700 anys arribava a la ciutat de Tarragona: el braç de Santa Tecla. «Ens han confirmat que el braç sortirà. No en processó, sinó que estarà a la porta de la Catedral», comenta el Joan Adserà. Com que la cercavila farà el recorregut del dia 23 de setembre, totes les entitats passaran per davant del braç.
Tota aquesta gran mostra de la millor cultura popular de Catalunya i els Països Catalans sortirà i arribarà a la plaça de la Font. Quan acabaran no se sap. Per la gentada que hi participa, es preveu que tard. El que sí que es coneix és que començaran a les 19 hores. Pel final, hi haurà la clàssica tanda de lluïment de totes les peces. Els més valents es posaran sota el foc en els quatre primers elements. Els qui no, veuran des de la distància com s’il·lumina la plaça de la Font.
Amb els altres elements, tots junts. Sense por del foc i a saltar i ballar amb les músiques, una altra de les riqueses de la Mostra. Pel final, una representació de tots els balls al llarg de la plaça. Un dia de carrer i de Seguici Popular. D’aquells que hem enyorat tant aquests tres anys. L’espera s’ha acabat. Ja no queda res per recuperar-los.