Enoteques a Tarragona
Fidelització. Un dels objectius de les botigues de vins a través d’iniciatives com els tastos periòdics
Aquesta setmana fem una segona etapa de la ruta de les botigues especialitzades en la venda de vi a la nostra ciutat, en companyia de l’alumnat del Màster Europeu en Innovació Enoturística de les universitats de Bordeus, Porto i URV. Avui comencem a la Part Alta i després ens desplacem a la vora del Mercat Central.
Bodega Gerard, plaça del Fòrum, 3
Una de les darreres incorporacions a la venda de vins, tot i que inicialment hereva d’una altra bodega: Enric. El brasiler Guido Jordan dos Santos destaca que «el propietari els selecciona en funció del seu gust personal. Però també inclou els que creu que poden tenir una bona acceptació pels clients. Alhora els demana comentaris per saber si els han agradat o no». Apunta que «entre el 70 i el 80% són catalans, mentre que els vermuts també disposen d’un apartat notable».
La canadenca Caroline Morrow anota «un percentatge elevat de la DO Terra Alta i de la DO Tarragona, denominació per la qual el cellerer mostra especial entusiasme, amb la història de la casa De Muller, ara de Reus, i les seves exportacions pel port de Tarragona». Morrow ha avaluat positivament «l’amabilitat i l’alta utilitat de les recomanacions del propietari, que posa el client en el centre de l’experiència», i fa èmfasi en els tastos per descobrir noves propostes. «Aquesta iniciativa neix del fet que molts clients no compraven els que no havien provat abans», explica.
Per a la francesa Maire Rouquette, «ofereix productes amb una bona relació qualitat-preu. Hi ha un ampli ventall de preus que fa que la botiga atregui diversos tipus de clients, des dels no experimentats fins a veritables coneixedors del vi».
Espai Vi, Santa Anna, 13
Si bé aquest establiment és preferentment de tast, la Caroline para l’atenció en la «propera petita botiga d’ampolles, que podeu visitar, seleccionar-hi un vi per gaudir en aquell moment o comprar-lo per emportar-se’l». La canadenca destaca que «el propietari té vincles personals al Priorat i disposa d’una àmplia mostra de les dues DO d’aquella comarca: DOQ Priorat i DO Montsant».
El brasiler Ricardo Mesquita posa nota alta al «coneixement dels venedors sobre el producte, les especificitats de les propostes vinícoles catalanes i també de les de regions espanyoles, oferint detalls sobre els sòls i les característiques que són inherents a cada terroir».
Vinalium, Governador González, 33
Ubicada a la vora del Mercat Central, «durant la temporada d’estiu el 50% dels seus clients són turistes», informa la russa Kseniia Alekseeva, qui valora molt positivament el coneixement de l’anglès en aquest celler. La seva anàlisi permet copsar que «els vins de les DO catalanes hi constitueixen una part important. Els més representats són la Terra Alta, el Montsant, el Priorat i el Penedès. De les DO d’arreu d’Espanya la principal és, evidentment, la Rioja. La segona en popularitat és Ribera del Duero». Finalitza amb una mirada caps als caldos internacionals: Argentina, Xile, Itàlia, França, Portugal o Alemanya
Per la seva banda, el turc Alper Boyraz es fixa en la «presència de vins ecològics, vegans, orgànics i bio». El marroquí Salim Ouchiker destaca «l’estratègia d’apropar el vi a tots els consumidors i no gestionar el celler només per als coneixedors especialitzats». Aplaudeix que «ofereix formació als emprenedors que vulguin començar a treballar en el sector. Amb un mínim de 70 hores permet aprendre i millorar les competències professionals. Al final de la formació, l’estudiant té l’oportunitat de conèixer els viticultors en l’exposició anual Vinalium».
Finalment, Kristina Vachadze qualifica aquesta enoteca com «un lloc molt acollidor, on el venedor no escatima ni temps ni energia». Alhora aquesta georgiana valora que també compten amb «vins a doll, que compres directament de la bota». Com a experiència treuen bona nota «els tastos periòdics gratuïts que permeten millorar els coneixements sobre el producte».