La piscina de la Riera de Gaià ja és una realitat 43 anys després del primer anunci de la seva construcció

Està a la zona esportiva, a tocar del camp de futbol i les pistes de pàdel. Inclou vestidors, serveis, infermeria i bar

La Riera de Gaià acaba d’estrenar les piscines municipals, un fet prou celebrat per la ciutadania. Per inversemblant que pugui semblar, han hagut de transcórrer 43 anys des que es té notícia del primer anunci de la seva construcció.

I va ser el dissabte 29 de juny al matí que les piscines van ser batejades amb aigua del cel, per la caiguda d’un fort ruixat, que va donar pas a un dia assolellat, en jornada de portes obertes, que es va perllongar fins a l’endemà diumenge. Les piscines, la gran i la infantil ja són per al gaudi de tots els públics, cada dia en horari d’11,30 a 20 h. El preu de l’entrada és de 3 euros per als residents en edat compresa entre els 14 i 65 anys i de 2 euros per als menors de 14 anys i majors de 65; per als no residents el preu és de 6 i 4 euros respectivament. L’Ajuntament posa a disposició abonaments individuals i de temporada, bons familiars i paquets de 10 entrades a més de bonificacions en casos concrets.

Les dues piscines, la de tots el públics i la per als més menuts, es troben a dins del recinte de la zona esportiva, a tocar del camp de futbol i les pistes de pàdel. Inclou diferents vestidors, serveis, infermeria i bar, equipaments que són comuns a la resta del complex esportiu. La piscina petita mesura 6 metres de llarg per 4 d’amplada, mentre que la gran fa 25 metres de llarg per 12 d’amplada. Aquesta té una fondària que va dels 1,20 als 1,80 metres al lloc de mes alçària.

Tot l’entorn està envoltat de gespa sintètica, amb set ombrel·les de palla i cinc dutxes, amb molts bons acabats, palmeres i zona enjardinada.

La inversió s’enfila als 707.293 euros, amb una subvenció del PAM de la Diputació de Tarragona, de 333.035 euros.

Una llarga travessia

Per entendre aquesta rocambolesca història cal retrocedir fins al juliol de 1981, quan el llavors alcalde del municipi, Joan Gual, el primer de la democràcia declarava en l’entrevista a les pàgines especials de la festa major -les hem fet al Diari, cada any, des de 1974- anunciava que era intenció de l’Ajuntament la construcció d’una piscina municipal. Paradoxalment, a l’any següent, el mateix alcalde Gual es feia enrere i ho justificava declarant que la Riera, en aquell moment tenia «altres prioritats, en l’àmbit urbanístic i la millora dels serveis, en un poble que tot plegat està a només 3 km de la platja».

Jaume Casas va prendre el relleu al capdavant de l’alcaldia, en guanyar les eleccions municipals de 1983, sense que ningú pogués imaginar que batria rècords al romandre en el càrrec durant 40 anys. Casas i els seus equips de govern van mantenir el criteri d’apostar per altres projectes i equipaments, per damunt de fer la piscina.

No va ser fins al 2019 que Jaume Casas comunica a través del Diari que el projecte de les futures piscines es troba en fase de redacció per tenir-la feta a l’estiu de l’any següent. A propòsit d’això, la pandèmia de la Covid-19 va retardar el projecte i la seva execució, contratemps al que cal afegir la guerra d’Ucraïna, amb el consegüent encariment dels materials i haver de revisar els pressupostos a l’hora de la licitació. Finalment, al complir-se el primer any de mandat del nou alcalde, Joan Casas, que va rellevar al seu pare, ha arribat la piscina. La Riera fins ara era un dels tres municipis, dels 22 que integren la comarca del Tarragonès, (els altres dos són la Nou de Gaià i Vespella de Gaià) que no tenia piscines públiques.

Temas: