La Fundació Mémora aposta per la formació de cuidar dels que ens cuiden

La Fundació Mémora posa a disposició dels professionals de la salut i dels serveis socials una oferta formativa perquè puguin fer front a situacions relacionades amb el procés final de vida

Poques situacions se’ns presenten a la vida tan dures com la d’haver d’afrontar la mort d’un ésser estimat. I en moltes ocasions, qui ha de donar la fatídica notícia a les famílies és un professional de la salut donat que la majoria de defuncions tenen lloc en hospitals o residències de gent gran.

El pes emocional d’haver d’afrontar aquest moment pot arribar a ser molt dur. Per aquest motiu, la Fundació Mémora posa en mans dels professionals dels àmbits de la salut, sociosanitari i social, una oferta formativa per tal de donar suport a la seva formació i poder actualitzar les matèries relacionades amb el procés final de vida.

Metges, infermeres, treballadores socials, auxiliars, cuidadores, etc. a banda de ser especialistes de la salut, son persones per damunt de tot així que és normal sentir-se vulnerable davant de processos llargs de malaltia i la mort dels pacients. Per poder fer front i ajudar a gestionar el final de la vida i respondre a l’angoixa, al patiment de les persones que atenen i els seus familiars, és necessari que abans, cada professional s’enfronti amb les seves pròpies pors i pèrdues. Sense dubte, els professionals sanitaris només podran afrontar i acceptar adequadament la mort si disposen de suport i eines necessàries per superar els seus propis dols i capacitat per gestionar l’estrès.

La realitat és que la majoria de professionals han estat formats per promoure la salut, salvar vides, curar i alleujar el dolor físic, però no per comprendre que, de vegades, la seva acció és la d’acompanyar la persona a enfrontar a mort i el dol per la pèrdua.

S’impulsen grups de reflexió entre professionals, especialment de pèrdues gestacionals. FOTO: cedida

La Teresa és infermera des de fa quasi 25 anys. Al llarg de la seva trajectòria professional ha acompanyat a molts pacients i les seves famílies a gestionar l’angoixa al saber que la situació no té cura o que el final és imminent, i reconeix que és un dels moments més durs als que s’ha hagut d’afrontar. «El primer pacient que se’t mort el recordaràs sempre», i no només ho diu ella, és una afirmació que coincideixen la majoria de professionals que assisteixen als cursos que realitza la Fundació Mémora a Tarragona. Justament, en el decurs d’aquest any ha realitzat cursos a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Sant Joan de Reus, diversos Centres d’Atenció Primària, etc.

Tots aquests cursos, gratuïts, poden cursar-se en format online i alguns acreditats: Bioèticai Tanatoètica, Certificat Mèdic de Defunció, i Document de Voluntats Anticipades; i en format semipresencial o presencial: Com donar males notícies, Suport emocional per professionals i, Diversitat religiosa, salut i final de la vida. Aquells professionals que estiguin interessants, han de contactar amb les àrees de formació dels seus centres.

Sobre ells, la coordinadora de projectes de la Fundació Mémora a Tarragona, Isabel Román, assegura que el curs de suport emocional és un dels més demandats: «Els han ensenyat a salvar una vida», explica, «però no sempre és possible, també hi ha la mort. Aprendre a gestionar això és difícil». Román comenta que «després d’escoltar les reflexions dels alumnes, veiem que a les universitats s’ensenya molt poc a suportar emocionalment la càrrega de donar una mala noticia a un pacient o a un familiar. Els professionals són humans i un fet així els pot afectar emocionalment. Per això necessiten eines per poder afrontar-ho».

Jornades professionals per generar espais de reflexió i intercanvi de coneixement

Des de la Fundació Mémora es vol seguir reforçant i promovent activitats de formació i de diàleg per fer un abordatge transversal a tot el que gira en torn el procés final de vida. En aquesta línia, s’han realitzat diverses jornades amb el Col·legi de Psicòlegs de Tarragona on s’han tractat temes de màxim interès i actualitat com la prevenció del suïcidi, com parlar de la mort a infants i adolescents, i aquest mateix any, com gestionar el dol per la pèrdua de salut i malaltia.

A més, arran del conveni entre la Fundació Mémora i el Col·legi Oficial de Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) signat el passat mes de juny, ofereix el programa de suport emocional a totes les infermeres de la demarcació de Tarragona.Però no només s’impulsen espais purament formatius com jornades, cicles i seminaris, sinó que també vetlla per crear grups de reflexió en departaments tan necessaris com la UCI o el grup més consolidat de pèrdues perinatals i gestacionals en el que participen especialment professionals de ginecologia i pediatria..

Temas: