«La feina és l’eix fonamental de la reinserció»
Esther Temprano i Angie Luque, del Departament de Recursos Humans de FCC Medio Ambiente, treballen per potenciar la contractació de personal en risc d’exclusió social
«Que la gent sigui feliç a la feina ho és tot. Ens passem moltes hores, pràcticament ens veiem més amb els companys que amb les famílies. Aleshores, al lloc de treball s’ha d’estar a gust i ho hem de fer tot perquè sigui així. Malgrat que no sempre és perfecte perquè també ens toca gestionar els conflictes, quan arriba el cas, ho fem». Són paraules d’Esther Temprano, qui aviat complirà una dècada com a cap de Recursos Humans de la delegació de Catalunya II de FCC Medio Ambiente. Esther, juntament amb l’Angie Luque, estan al capdavant d’un departament al qual s’estimen més dir gestió de persones, «perquè és el que fem», defensen.
I en aquest gestionar persones, un dels aspectes destacats és que treballen per fomentar i potenciar la contractació de personal en risc d’exclusió social, «persones vulnerables que necessiten una ajuda de les empreses per tenir, almenys, una vida de qualitat. És el nostre ADN, el del departament i també el de FCC», destaca l’Angie qui, amb 17 anys a la companyia, ha vist el creixement que ha experimentat els últims anys. «Les accions d’inclusió són una part molt important de l’eix social de l’Estratègia de Sostenibilitat 2050 de FCC Medio Ambiente. Es tracta d’un full de ruta de desenvolupament de negoci que suposa compromisos i objectius molt importants que es duen a terme en quatre eixos de sostenibilitat: social, mediambiental, d’excel·lència i de bon govern», afegeix l’Esther, la qual assenyala que dintre del paraigua de risc d’exclusió social hi entren des de persones joves fins a les que tenen més de 50 anys, així com col·lectius diferenciats com ara dones maltractades, persones amb discapacitat o refugiats.
Entitats públiques i privades
Amb la finalitat de fer-ho possible, una de les línies de FCC és treballar en estreta col·laboració amb més d’una trentena d’entitats del territori, siguin públiques o privades. «Amb algunes col·laborem en ’inserció i amb altres també ho fem en els seus propis itineraris mitjançant la participació en Speed Dating Laborals, que inclou presentació d‘empreses, tastet d’oficis o pràctiques no laborals de cursos de neteja, entre d’altres», apunten l’Angie i l’Esther.
I com funciona tot plegat? «És senzill», responen. «Fem difusió de les nostres ofertes de treball i les entitats, que moltes vegades treballen en xarxa, ens fan arribar els currículums dels perfils que creuen que s’ajusten millor i a partir d’aquí fem el procés de selecció». Per descomptat, cadascú individualment pot enviar el currículum o bé accedir a la base de dades que FCC té disponible a la seva pàgina web.
Gestió de competències
El talent es gestiona de forma competencial. És a dir, com puntualitza l’Angie, «busquem que la persona estigui alineada amb els valors de l’empresa i que, un cop dintre, se senti a gust». «Cuidem els treballadors, l’objectiu sempre és buscar el benestar de la plantilla», diu l’Esther.
Entre els perfils, hi ha una gran varietat i a la plantilla es desconeix la procedència dels altres companys. «Les persones no arriben amb una etiqueta. La gent vol passar pàgina i la feina és per passar pàgina. La feina és pràcticament l’eix, el pilar fonamental de la reinserció, ja que sense un lloc de treball no es pot fer res. Després d’una bona salut, la feina és el que et torna a donar les ganes per aixecar-te, l’ambient de treball, sentir-te útil personalment i socialment. A més a més, el treball que fem a FCC Medio Ambient és notori i molts cops la gent ens ho agraeix», ressalta l’Esther. «Nosaltres no rebem subvenció per aquest tipus de contractació, moltes empreses ho fan i és molt lícit, però en el nostre cas no és així. Aleshores, no és important que la persona porti un certificat dient que està en risc d’exclusió», manifesta l’Angie.
FCC Medio Ambiente té una llarga trajectòria pel que fa a polítiques de benestar amb els seus treballadors i ha estat reconeguda en diverses ocasions. La companyia disposa d’un manual d’acollida per als nouvinguts, així com d’un codi ètic, un pla d’igualtat, prevenció de drogues i alcohol o protocol de violència. En aquest sentit, la companyia ha rebut, entre d’altres, el premi Incorpora, atorgat per l’Obra Social La Caixa pel seu alt nivell d’insercions dins del marc de col·lectius en risc d’exclusió social.
Entitats amb conveni de col·laboració
- Acció Laboral
- Actúa
- Borsa de Treball de l’Ajuntament de Balaguer
- Càritas
- Centres d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)
- CERC@
- CNO Centre de Noves Oportunitats
- Consell Comarcal del Tarragonès
- Creu Roja
- Fundació Adecco
- Fundació Aspros
- Fundació Ecom
- Fundació Gentis
- Programa Incorpora de la Fundació La Caixa
- FSC Inserta (Fundació ONCE)
- Fundació Integra
- Fundació Intermedia
- Fundació Mapfre
- Fundació Onada
- Fundació Santa Teresa del Vendrell
- Formació i Treball
- Fundación Proyecto Hombre
- Grup Salhom
- IMO( Institut Municipal d’Ocupació) Lleida
- L’Eina del Vendrell
- Servei Connectem de l’Ajuntament de Solsona i Cardona
- Servei d’Ocupació de Catalunya
- Tarragona Impulsa (Ajuntament de TGN)