La Comissió Europea guardona la URV amb el premi EU Gender Equality Champions
El guardó reconeix la Universitat per l’alt nivell d’assoliment en la implementació dels plans d’igualtat
La Comissió Europea ha reconegut la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb el premi EU Award for Gender Equality Champions, en la categoria que avalua els resultats de les institucions acadèmiques i de recerca europees assolits a través de la implementació dels plans d’igualtat de gènere i que s’han mantingut en el temps.
El guardó està dotat amb 100.000 euros, que permeten a les institucions guanyadores reforçar la implementació del Pla d’Igualtat, un requisit indispensable per a les universitats i centres de recerca que participen a les convocatòries competitives de finançament de la recerca del programa Horitzó Europa.
La URV ha guanyat, junt amb el Centre Nacional de Recerca Científica de França, en la categoria “Sustainable Gender Equality Champions”, en la que s’havien presentat deu institucions de recerca. També ha estat reconeguda la Universitat Tecnològica de Shannon (Irlanda), en la categoria “Newcomer Gender Equality Champions”.
El guardó l’ha recollit el rector de la URV, Josep Pallarès, de mans de la comissària europea per a la Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova en una cerimònia a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les. Pallarès, present a l’acte amb la vicerectora de Política Acadèmica i Qualitat, Iolanda Tortajada, ha remarcat que aquest premi “és el resultat d’un esforç col·lectiu”.
Així, la URV ha rebut el premi per la seva trajectòria i activitat sostinguda en el temps de la promoció de la igualtat entre dones i homes i per l’alt nivell d’assoliment de la igualtat a través dels plans d’igualtat. El guardó reconeix particularment la implementació del segon Pla d’Igualtat, entre els anys 2011 i 2019, i els resultats obtinguts, així com el compromís del tercer Pla d’Igualtat (2020-2024).
De fet, la Universitat va ser una de les pioneres de l’Estat amb l’aprovació del primer Pla d’Igualtat l’any 2007 després de publicar el primer informe sobre les desigualtats entre homes i dones a la institució, i va crear l’Observatori de la Igualtat per assegurar la sostenibilitat de les polítiques d’igualtat i transferir coneixement a la societat, tot plegat sota la direcció de la professora Inma Pastor i l’impuls de l’equip liderat pel rector Francesc Xavier Grau.
L’any 2020, la URV va refermar el seu compromís amb la igualtat entre dones i homes, amb la creació de la Unitat d’Igualtat, encarregada del disseny, implementació i avaluació de l’actual Pla d’Igualtat així com de l’organització de formació, promoció de campanyes de sensibilització, recol·lecció de dades i el suport als consells d’igualtat a tots els centres.
Cilia Willem, directora de la Unitat d’Igualtat de la URV, valora positivament el reconeixement i assegura, com ho ha fet el rector en la cerimònia de lliurament dels premis, que “tot i que queda feina per fer, com ara la reducció de la bretxa salarial i la presència de més dones als càrrecs de direcció, l’impacte de les polítiques d’igualtat de gènere de la URV està garantit per un compromís institucional ferm i a llarg termini mitjançant la Unitat d’Igualtat”. Willem recorda que l’”esforç sostingut en l’àmbit de la igualtat de gènere ha facilitat l’equilibri de gènere en l’estudiantat i en el personal així com l’aprovació de protocols contra l’assetjament sexual”.
“La Unitat d’Igualtat -relata Willem- està treballant perquè la Universitat sigui un espai segur i lliure de violències masclistes i ja prepara el quart Pla d’Igualtat en col·laboració amb l’estudiantat, el personal i la part social, per entrar en vigor el 2025”. Conclou que “la universitat pública té el deure de ser no només un reflex de la societat, sinó també de liderar el canvi.”