L’últim adeu. El costat més humà dels serveis funeraris, amb les famílies

Saber que mai podràs fer un petó a un ésser estimat o abraçar-lo és molt dur. Per afrontar aquests moments, els professionals de Mémora estan al costat de les famílies, amb tot i per a tot

Societat

L’últim adeu. Costa moltíssim assumir aquestes paraules. I és que quan un ésser estimat ens deixa, no podem concebre la idea que no el podrem tornar a abraçar mai més, no podrem compartir converses mai més i que ja mai més podrem dir-li «t’estimo». Són moments molt durs. I aquests moments acostumen a succeir en el tanatori. Llavors, seguint la nostra condició humana innata, ens aferrem als que tenim més a prop, en una darrera súplica perquè facin que aquest ‘adeu’ sigui el més dolç possible. Per fer que sigui així se n’encarrega tot l’equip de Mémora, funerària líder a la península Ibèrica i amb 7 tanatoris al Camp de Tarragona.

«A la gent li costa assumir la pèrdua d’algú a qui estima perquè socialment no estem educats en la cultura de la mort». Són paraules de Javier Rios, gerent de Mémora a Tarragona. Després de 31 anys en el sector funerari, Rios lamenta que «vivim d’esquena a la mort. Hem de ser conscients de la vida que tenim i valorar-la perquè un dia hi ets, i l’endemà potser ja no». Però la vida, tard o d’hora se’n va, i el dolor que deixa als que es queden és immens. Per això, des de Mémora vetllen per transmetre tota la pau que sigui possible: «Nosaltres donem tot el suport a les famílies, els oferim l’acompanyament que calgui perquè el comiat sigui el més amable i proper possible i fem tot el que està a les nostres mans per envoltar aquests moments de la màxima tranquil·litat i serenor».

Diferents moments a afrontar

Un cop ha expirat la vida, i abans que el cos arribi al tanatori, cal afrontar-ne la recollida i trasllat. Aquest és un moment molt sensible que cal tractar amb molta cura i empatia perquè «la imatge de la retirada del cos és la primera que es veu i es queda retinguda a la memòria per tota la vida», emfatitza Jordi Ramos, del servei de recollides i també responsable del crematori de Reus. A partir d’aquí es trasllada al tanatori per condicionar el difunt, una labor lloable per aconseguir una imatge serena i que els familiars es quedin amb un bon record de la seva persona estimada.

Imatge del nou audiovisual del crematori de Reus. FOTO: cedida

Un dels moments més emotius per a la família és la cerimònia. De preparar-la i d’oficialitzar-la, així com del seu protocol, se’n fa càrrec la Sarah Garcia, qui explica que «les cerimònies es demanen cada vegada més personalitzades», sobretot en casos de defuncions per malalties llargues en els que el difunt ha pogut expressar la seva voluntat respecte a com volia que s’oficiés el seu comiat. «Això dona una mica de tranquil·litat a la família», explica Garcia perquè «els familiars s’han pogut preparar per a aquest moment» i, tot i que encara queda molt camí per recórrer, «a poc a poc ens anem conscienciant que en el fons tot aquest procés no és realment un comiat, sinó una celebració de la vida».

I finalment, les famílies decideixen el destí final ja sigui incineració o enterrament. En els darrers anys la incineració ha anat creixent i actualment a Mémora Tarragona representa més d’un 45% dels serveis. La incineració és un moment dur, ja que és la darrera vegada que veuran físicament al ser familiar o amic. Jordi Ramos remarca la delicadesa que cal tenir en aquests instants i «s’ha de deixar espai als familiars, però també s’ha d’estar amb ells per donar-los tot el suport que calgui» i afegeix que és important «explicar com funciona el procés, què es fa... I això els ajuda a portar-ho molt millor». Precisament per oferir un comiat més acollidor, el crematori Mémora a Reus, situat en el mateix espai del tanatori a l’àrea del Tecnoparc, ha incorporat recentment un innovador servei audiovisual per a les incineracions on es projecten imatges evocadores de la natura i música.

El suport entre companys

Tenir cura del benestar emocional dels equips és tan important com atendre les famílies. Per aquest motiu, a Mémora disposen d’un programa que ofereix suport psicològic i espais de reflexió per cuidar la salut emocional dels seus treballadors. Aquesta filosofia interna assegura que el personal treballa amb cura i serenitat, fins i tot davant les situacions més complexes i sensibles amb les quals treballen diàriament.

El gerent de Mémora a Tarragona, Javier Rios, reconeix que «l’eina principal per gestionar les nostres emocions són els mateixos companys. Parlar entre nosaltres i explicar-nos com ens sentim ens ajuda moltíssim. Hem de ser empàtics i també hem de controlar molt bé les nostres pròpies emocions perquè veiem situacions molt dures».

Temas: