Només exercicis científics a l’examen de Ciències Generals de les PAU
Completar l’esquema del cicle de l’aigua o analitzar l’evolució i la pèrdua de biodiversitat a la vida submarina han sigut algunes de les preguntes
L'examen de la matèria de Ciències Generals de les proves d'accés a la Universitat (PAU) només ha plantejat exercicis de caràcter científic.
Dirigida als estudiants que han cursat el Batxillerat General, que és de nova creació des del curs 2022-23, la matèria de Ciències Generals és una de les novetats de les PAU d'aquest any.
El Batxillerat General és una modalitat que incorpora matèries de caràcter científic, humanístic, socioeconòmic i artístic, amb la intenció que l'alumne no hagi de renunciar a les lletres, les ciències o les arts.
No obstant, a les PAU les preguntes han estat totes de caràcter científic, com completar l'esquema del cicle de l'aigua i com l'afecta l'escalfament global o analitzar l'evolució i la pèrdua de biodiversitat a la vida submarina i als ecosistemes terrestres.
Els alumnes havien de triar 4 exercicis d'un total de 8 plantejats que també han versat sobre química i física, erupcions volcàniques, teories evolutives, astronomia i geologia, genètica i altres aspectes de la medicina, l'univers i els planetes.
En un dels tribunals del campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra un únic estudiant ha elegit la matèria de Ciències Generals, una xifra que, segons ha dit el president de aquest tribunal, Antoni Luna, "és equitativa entre tribunals".
A més de Ciències Naturals, aquest dimecres, els alumnes s'han examinat de les matèries de modalitat d'Anàlisi Musical, Llengua i Cultura Llatines i Matemàtiques.
La prova de Matemàtiques ha inclòs qüestions sobre màxims i mínims i zones de creixement i de decreixement, calcular equacions de rectes tangents, resoldre sistemes d'equacions, calcular coordenades i superfícies de terrenys i qüestions de probabilitat.
Després de l'examen, a les xarxes socials els alumnes s'han lamentat per la dificultat de l'examen amb comentaris com "No comento", "Increïble", "La meitat a blanc o l'altra meitat malament", "Terrible", "Què ha estat aquest examen?", "Quin sentit tenia?" o "Quin drama la sortida de l'examen de Mates" -ha escrit un professor-.
En altres dels comentaris, els alumnes es lamentaven amb comentaris com "s'han passat 40 pobles. Han inaugurat la probabilitat amb un exercici que no tenia cap sentit" o "Ha estat obrir l'examen i acabar-lo en cinc minuts".
En l'opció de modalitat de música, que ha estat molt minoritària entre les escollides pels alumnes, s'han plantejat tres exercicis amb audicions de fragments musicals per interpretar estils, instruments i estructura musical.
Així mateix, després d'escoltar una peça musical, els alumnes han hagut de redactar un comentari breu sobre aquesta, esmentant el gènere, l'estil i el corrent estètic a què pertany, el títol i el seu compositor, situar-la en l'època de creació, explicar-ne el significat i la importància i algunes de les característiques del context cultural en què s'emmarca.
"L'empremta de carboni que es genera en els concerts i els festivals de música i la que es produeix a les competicions futbolístiques són similars?" ha estat una altra de les preguntes que han hagut de raonar els alumnes arran d'un article publicat a la Revista Musical Catalana.
En la prova de Llengua i Cultura Llatines, s'han plantejat preguntes sobre 'La Guerra de Gàl·lies' de Juli Cèsar, els alumnes han hagut de resoldre qüestions de morfosintaxi i etimologia, escriure llatinismes que s'utilitzen encara actualment en diferents contextos i valorar els vestigis romans que perduren en el moment present.
Aquesta tarda, els estudiants que vulguin ponderar la nota fins arribar al 14 s'examinen de les matèries de Dibuix Tècnic, Història d'Art, Història de la Música i la Dansa, Literatura Castellana i Química.
Demà, darrer dia de les PAU, els alumnes s'examinaran al matí de Llengua i Literatura Catalanes i de la resta de matèries de modalitat i a la tarda de la resta d'optatives que possibiliten pujar nota.