Silvia Rodríguez, directora del SIE Tarragona: «Encara falta molta conscienciació a nivell social»

25N: El SIE és el centre d’intervenció especialitzada en violències masclistes de la Generalitat que ofereix atenció, recuperació integral i reparació a les dones i filles i fills afectades

El SIE és el centre d’intervenció especialitzada en violències masclistes de la Generalitat que ofereix atenció, recuperació integral i reparació a les dones i filles i fills afectades. També realitzen iniciatives comunitàries de prevenció, formació i sensibilització de les violències cap a les dones.

Quins serveis ofereix el SIE?

Ofereix acompanyament en processos de recuperació de supervivència de violències masclistes. Tenim diversos programes en l’àmbit socioeducatiu, per l’impacte que ha tingut la violència en la quotidianitat de la dona, en la capacitat d’identificar les violències que ha patit... També ajudem a aprendre a ficar-ho en context, veure que no li passa a ella individualment perquè té mancances, sinó que ho patim totes les dones pel fet de ser-ho i en alguns casos es materialitza en situacions més complexes.

A qui s’adreça aquest servei?

A dones amb els seus fills o filles, infants, adolescents i dones trans que han estat o estan en situacions de violències masclistes, o bé gent del seu entorn que siguin testimonis o víctimes.

Sempre són casos recents?

El programa psicològic atén dones que tenen una simptomatologia activa, d’estrès posttraumàtic, però també fem acompanyaments més llargs, per les quals volen fer un treball més profund. Tenim un programa infantojuvenil i maternofilial on treballem l’impacte de la violència en aquest vincle, restablint les competències marentals...

Qui conforma l’equip del SIE?

És un equip multidisciplinari molt especialitzat: tenim 2 educadores socials, ambdues fan labors comunitàries, però una està més dedicada a la part infantojuvenil i l’altra a la socioeducativa, igual que les 2 psicòlogues, 2 treballadores socials, una advocada, una mediadora, una administrativa i jo, com a directora.

Com les ajuda l’advocada?

A banda d’ajudar la víctima a comprendre el seu procés, li ofereix assessorament, i també a les seves advocades d’ofici.

A quantes persones s’ha pogut atendre?

Les dades més actuals que tenim són del passat mes d’octubre, quan vam atendre 949 dones, 4 adolescents i 38 filles i fills. El passat 2023 el nombre total de dones ateses va ser de 979, 2 adolescents i 156 filles i fills.

Les xifres esgarrifen...

Encara falta molta conscienciació social perquè la violència no l’exerceix només la parella. El nou protocol marc ja reconeix violències que abans no ho estaven contemplades en l’àmbit legal, com l’obstètrica o la digital; ni en diferents àmbits, per exemple, el familiar, exercit per un germà, un pare... o en el terreny laboral, com l’assetjament sexual, o patir discriminacions pel fet de ser dona.

Com contactar-hi?

Trucant al telèfon 977 92 04 06 o enviant un correu a l’adreçabustia.sietarragona@gencat.cat.

També us podeu apropar al local actual, ubicat al carrer Cristòfol Colom, núm 28, 1er

Temas: