Els secrets de la Costa Daurada

Monuments modernistes, castells, pobles perduts o els vins més exclusius són part de la carta de presentació d’una zona nascuda per a gaudir-la

La Costa Daurada atreu tant a forans com als veïns pròxims a la zona, que troben en ella un lloc perfecte per a reposar, gaudir i conèixer una mica més la història del territori tarragoní. D’una banda, tenim unes platges envejables i un ambient d’oci que és capdavanter fins i tot a nivell europeu. D’una altra, ens podem trobar amb paratges bellíssims que no poden deixar de visitar-se. La diversitat és clau per a explicar la riquesa de l’interior de la Costa Daurada amb monuments modernistes imponents, acompanyats de gastronomia local com ara els calçots. Tot això fa que les vacances siguin irrepetibles per a passar amb amics o en família.

Entre vermut, modernisme i un castell del segle XII

Després de Barcelona, Reus és la ciutat amb més vestigis modernistes de tot Catalunya. No és fútil que entre els padrins il·lustres d’aquest municipi es compti Antoni Gaudí, nascut allà, tot i que per a alguns el genial arquitecte sigui oriünd de Riudoms. Alguns dels edificis més singulars són la Casa Navàs o l’Institut Pere Mata. Altres joies del modernisme, a més a més del centre d’interpretació Gaudí Centre, són les conegudes Casa Gasull i Casa Rull de Domènech i Montaner, aquesta última declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

En un altre ordre de coses, el Museu del Vermut mostra el millor de la cultura gastronòmica de la ciutat perquè a Reus, el vermut és cultura. Aquest vi macerat en herbes aromàtiques, plantes i espècies s’elabora des de temps ancestrals utilitzant fórmules secretes que les famílies productores encara avui dia guarden gelosament.

D’igual manera, la Baronia d’Escornalbou és un tresor per descobrir a pocs minuts de l’epicentre de la Costa Daurada. Es tracta d’un espai rural que compta amb un castell monestir construït en el segle XII, fruit de la conquesta cristiana després de segles d’ocupació sarraïna. Mirador excepcional, fa cent anys es va convertir en la residència privada d’Eduard Toda, un personatge de pel·lícula, cèlebre reusenc, entre altres coses per haver excavat la primera tomba intacta de l’antic Egipte. Del castell destaca la biblioteca i la rica col·lecció de gravats, ceràmica, mobles i peces de la col·lecció que Toda havia reunit en els seus viatges. Aquest estiu el monument va reobrir les portes després de tres anys de treballs de rehabilitació.

Castell d’Escornalbou. Foto: Rafael López Monné

El Priorat

Per a continuar el recorregut, el Priorat és una de les millors opcions. Asseguren els seus habitants que no tenir pressa és la millor recepta per a poder assaborir-ho. Els inigualables paratges del parc natural del Montsant poden ser un gran inici de dia per a continuar amb una degustació de qualsevol vi de la Denominació d’Origen Montsant o de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.

Altres llocs que es poden visitar dins del Priorat són Siurana o Albarca. Esment a part a la Cartoixa d’Escaladei, un monestir construït en el segle XII que va passar a convertir-se en la primera cartoixa de la península Ibèrica. Avui es poden visitar les seves ruïnes.

La Ruta del Cister

Sense abandonar l’interior de la Costa Daurada, ens trobem amb la Ruta del Cister. Si unim el misticisme amb la cultura i les ganes de conèixer el passat de la zona no podem perdre’ns aquesta ruta, que consta d’un recorregut per tres monestirs: el de Poblet, que està catalogat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO, el de Santes Creus i el de Vallbona de les Monges (aquest últim situat a Lleida).

Monestir de Poblet, on encara existeix la vida monàstica. Foto: José Carlos León

En el monestir de Poblet es posa de manifest el fet que encara existeix la vida monàstica. És, de tota la Ruta del Cister, el monument de major envergadura i està envoltat del paratge natural de Poblet.

Els calçots i un viatge a l’epicentre dels castells

Després d’un bon passeig per la Costa Daurada, gastronomia i espectacle poden ser les dues propostes següents. Per a això és ideal la capital de la comarca de l’Alt Camp, Valls on els calçots són un plat admirat a nivell internacional. Aquestes petites cebes allargades mullades en la millor salsa romesco i maridades amb un bon vi de la terra són tota una experiència. Com també ho és una bona jornada de castells, Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Museu Casteller de Catalunya (MCC), a Valls. Foto: Diputació de Tarragona. Patronat de Turisme

El Museu Casteller de Catalunya (MCC), a Valls és l’epicentre del món casteller. Inaugurat fa uns dies, consta d’una exposició permanent i d’una altra temporal. La primera d’elles representada pel valor; el sentit comú, l’equilibri i la força. Valors que va glossar el poeta de la Renaixença, Josep Anselm Clavé, i que s’han convertit en el lema casteller.

Mentrestant, les camises que vesteixen els integrants de les colles són l’eix de l’exposició temporal. Ordenades de manera cronològica, l’estenedor d’aquesta peça de roba permet al visitant entendre l’evolució d’aquesta tradició nascuda fa més de dos-cents anys.

Les muntanyes de Prades

Per a finalitzar, un dia per la muntanya. Prades es converteix en l’estrella de la corona. Situades a les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat, les muntanyes de Prades, certificades com a Destí de Turisme Familiar per la Generalitat de Catalunya, ofereixen rutes per a totes les edats i de qualsevol dificultat. A més, passejar per les seves muntanyes no impedeix visitar altres llocs bells com el mateix municipi de Prades, l’Ermita de l’Abellera, la vall de Capafonts, la Mussara o la Febró, entre altres.

És també remarcable que les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant s’han convertit en la zona més gran d’Europa a tenir el cel nocturn protegit. El cel nocturn de Prades, a 1.000 metres d’altura, ofereix uns indicadors de transparència i estabilitat atmosfèrica molt superiors a altres zones de menys altura. Les boires i els núvols provinents dels municipis pròxims envolten l’anomenat Pla de la Guàrdia, que queda descobert i amb unes vistes inigualables en gairebé qualsevol punt del país.

Les vinyes són un element característic de la Costa Daurada. Foto: Álvaro Sanz

La Conca de Barberà, bellesa infinita

Finalment, però no menys important, entra en escena la Conca de Barberà amb Montblanc, la capital de la comarca, que llueix la seva muralla del segle XIV, que consta de 1.500 metres i una trentena de torres.

Al costat de Montblanc, el municipi de l’Espluga de Francolí alberga el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla o les seves coves, unes cavitats naturals que utilitzaven els homes des del paleolític. El seu interior guarda un museu que farà participar als seus visitants.

Per a finalitzar, podem dirigir-nos al Museu del cristall de Vimbodí, on qualsevol forma imaginable és allí representada amb cristall.

Perdre’s entre els racons esmentats de l’interior de la Costa Daurada resultarà, doncs, un plaer per als visitants. Passejos, bon menjar, activitats per a tots i una infinitat de possibilitats que s’amaguen en aquest destí amb tantes propostes.

Temas: