Els Armats de la Congregació de la Sang de Tarragona
Caminant vers la Setmana Santa (III). Evolució històrica de l’equipament
«Els Armats de Tarragona són l’orgull de la ciutat, la seva marxa pregona: la Processó ha començat! van vestits com els romans: porten llança i fort escut, casc i cuirassa brillants, caminant amb promptitud.” Així comencen les cobles als Armats, obra de Joan Rossell Carol, i editades per Gogistes Tarragonins.
La primera referència escrita de la fundació dels Armats de la Congregació correspon a l’acta de la Junta de 19 de Febrer de 1758. 266 anys d’història.
Durant els primers anys, la composició era de 14 elements: Capità Manaia, un trompeta i 12 soldats, essent acompanyats per un tambor sense uniforme. Segons consta en documents l’organització sempre ha estat de la congregació la responsabilitat de les despeses.
Una vegada els Armats identificats totalment amb el fet de la Setmana Santa tarragonina, la Congregació decideix l’any 1851 tornar a reformar el vestuari i vendre els antics a Vila-seca. Durant molts anys es troben poquíssimes referències als Armats. Trobem la nova referència important al 1914.
Aquest any, una àmplia subscripció entre els tarragonins aconsegueix un nou canvi, i l’any 1928 s’incorporen dos components més: Capità Manaies, 2 tabals, 1 trompeta i 16 soldats (20 armats). Aquesta composició es manté fins l’any 1936 en què amb la destrucció de l’església de Natzaret es perden també el vestits. Tornen a sortir l’any 1940.
Donat el caire que agafava la nostra Setmana Santa tant en expressió religiosa com de tradició i participació popular, l’any 1957 , ja feia temps que es veia la conveniència d’augmentar el nombre d’armats però naturalment el projecte estava per damunt de les possibilitats de la Congregació De totes maneres era tal l’entusiasme de la Junta directiva de donar vida al projecte que es va fer una campanya a través de la premsa i van sortir les primeres aportacions per cobrir els pressupostos.
Cal ressaltar que cada equip nou costava unes 4000 pessetes de fa 67 anys. Les col·laboracions però van arribar, i el 10 de maig de 1957 la Junta aprovava definitivament obrir una subscripció entre els tarragonins i escometre el projecte de doblar el nombre d’armats.
Calia també fer una restauració acurada dels equips actuals, doncs la diferència entre els antics i els nous hauria estat massa important. Aquesta tasca es va fer el mes de novembre de 1957.
Aquí comença la tasca ciutadana de dotar econòmicament el projecte, i arriben les primeres aportacions.
Les millores van provocar que s’haguessin de fer canvis significatius en l’organització: convocar més persones per fer d’armat, fer més assaigs (van començar a Les Coques el dia 4 de març de 1958), i fer el tradicional ‘ressopó’ al Parc de Bombers de la Baixada de la Peixateria (avui seu de la Colla Jove Xiquets de Tarragona), ja que no hi cabien a les dependències de la Casa de la Sang.
La tradicional força tarragonina i setmanasantera va aconseguir aquest projecte i el Divendres Sant, 5 d’abril de 1958, debutava la “renovada” Cohort Romana de la Congregació de la Sang.
Aquesta és la composició del armats com ara la coneixem no produint-se cap renovació fins l’any 1986 en què els vestits de 1940 i 1958 es canvien totalment, confeccionats per Mercè Calvet, de Tarragona.
L’any 2007, aquells nous setze armats, de 1958, van estrenar uns nous escuts, iguals que els antics, fruit d’una donació important a la Congregació per part d’un anònim benefactor. Aquests escuts eren l’orgull dels entusiastes components dels armats i eren únics en tots els grups d’armats de Catalunya.
La participació dels tarragonins als Armats ha estat significativa. D’ençà l’any 1982, els Armats són tarragonins, voluntaris entusiasmats pel que significa fer d’armat. Trobem una gran fidelitat però des de 1982 més de 300 tarragonins han estat armats.
Dues dates son molt significatives la Desfilada commemorativa dels 250 anys. El dia 6 d’abril de 2008, uns 340 armats participaren a la desfilada commemorativa dels Armats de la Sang on es va convidar les cohorts romanes de quatre localitats representatives de Catalunya.
El recorregut per la Part Alta, baixant fins a la Rambla Nova. Pera cabar, els grups van desfilar per la Via de l’Imperi Romà amb la seva calçada de pedres romanes, concentrant-se als Jardins del Camp de Mart, on es van fer els parlaments. Com a cloenda el Col·legi La Salle de Tarragona va acolllir un dinar de germanor.
La Congregació de La Sang va concedir l’any 2008 la medalla de la fidelitat als seus Armats, pel tot el que signifiquen d’història, tradició i tarragonisme.
L’any 2013 i després d’un llarg treball de recerca i fidelització històrica es va iniciar el procés de fer uns nous vestits pels Armats amb el padrinatge de moltes persones i entitats tarragonines. Són els que actualment llueixen cada Setmana Santa i que són imatge fidedigna de la guàrdia pretoriana d’honor del segle I dC.
Destacar que s’incorpora la figura del signifer (portant de l’estendard ) que fins ara era portat pel capità. Aquesta recordança ha estat escrita amb el sentiment personal i estimació profunda pels Armats de La Sang, amb un record especial de reconeixement a totes les persones que ja han traspassat, tant dels Armats, com a les persones que han tingut cura durant tants anys de tota la seva logística. «Aquest any retornaran a desfilar pels carrers, i dels confrares seran tothora capdavanters».