El Jaume Huguet de Valls dissenya un robot per a un projecte educatiu

L´objectiu és que diferents instituts de l´Estat puguin disposar de robots de tipus industrial a les aules amb la possibilitat de descarregar lliurement els diferents components

El Departament Elèctric de l’Institut Jaume Huguet de Valls ha realitzat el disseny d’un robot aranya en configuració delta, un aparell amb característiques industrials tipus low cost, un projecte de l’empresa Omron.

El resultat tindrà aplicacions educatives en l’àmbit de la formació professional. De fet, l’objectiu és que diferents instituts de l’Estat, i també del món, puguin disposar d’aquest tipus de robots industrials a les aules.

És per aquest motiu que els centres podran descarregar lliurement els components de les diferents parts del robot i, posteriorment, imprimir-les a través d’impressores 3D.

La unió de les peces es faria a través de la documentació del projecte. Finalment, la mobilitat desitjada de la màquina s’aconseguirà mitjançant la tecnologia d’última generació de l’empresa.

El prototipus ha estat dissenyat pel professor del Departament Elèctric de l’Institut, Daniel Flores, amb l’ajuda de tècnics d’Omron, una iniciativa que ha comptat amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Ara es construiran dos models d’aquest robot, que s’anomena JH3D. Un serà per part d’Omron i l’altre pel Departament Elèctric del Jaume Huguet. Així, l’institut disposarà d’aquesta tecnologia als mòduls de Robòtica Industrial del centre.

Segons es destaca des del mateix Jaume Huguet, l’empresa va escollir l’institut vallenc per dur a terme el projecte pel fet de ser un centre «referent en la família professional d’automatització i robòtica industrial, així com en mecatrònica i en disseny industrial».

Disseny d’una impressora 3D

Paral·lelament, els alumnes de segon curs del cicle formatiu de grau superior d’automàtica i robòtica industrial del Jaume estan immersos en el muntatge d’un robot orientat a la impressió 3D.

El disseny de totes les parts de l’aparell ha estat realitzat pels alumnes a través de programes de modelatge 3D. Posteriorment, s’han anat unint els components elèctrics i electrònics necessaris per al desenvolupament de la impressora.

Temas: