Amics de Montornès, 50 anys per la cultura i les tradicions populars
L’anella sardanista que rodejarà l’ermita Dilluns de Pasqua donarà el tret de sortida al programa d’actes commemoratius
El mig segle de vida de l’Associació Amics de Montornès està marcat per l’evolució i adaptació als nous temps i tendències de la societat. D’aquí, que els seus reptes, en certa manera, difereixen dels objectius i fites assolides en temps passats.
Avui, Amics de Montornès, obert a tot del poble, promou i polaritza bona part de l’activitat cultural i festiva de la vila; la recuperació i manteniment de les tradicions i la cultura popular.
La Setmana Santa n’és una bona mostra de l’impuls de l’entitat, com la reivindicació de la processó de Divendres Sant, ara fa vuit anys, amb la recuperació dels oblidats personatges bíblics, nens i nenes, portadors de símbols de la Passió de Crist, els angelets els Timbalers (creats per Amics de Montornès) i una dotzena de penons penitenciaris. Tots, acompanyant els passos del Sant Crist i de la Mare de Déu que ara van sobre rodes, per alleugerir-ne la dificultat de ser portats a pes, com es feia abans. I sense deixar de banda les manifestacions de religiositat popular, l’associació col·labora econòmicament en la confecció de les artístiques catifes per a la processó de Corpus.
Daniel Olivé és el president de l’entitat, la qual tan sols n’ha tingut quatre en 50 anys: Aleix Morera, Jordi Morant, Josep Maria Sardà i l’actual. Olivé remarca que els presidents anteriors «ho han estat fins que han mort».
A banda del gran aplec de Pasqua, el president destaca la quantitat de festes socials que organitzen durant l’any: «Al juny el Dia del Soci, amb el dinar popular, l’excursió anual per visitar llocs d’interès, el dinar al poliesportiu, previ a Nadal, pel pont de la Puríssima», comenta Olivé. I afegeix que mantenen activitats durant tot l’any com els cursos per aprendre a ballar sardanes, tallers de manualitats, classes de ioga, concurs de pessebres nadalencs «i els diumenges, unes animades partides de Quitança», a la seu social del Casal, Fruit de la pandèmia va néixer el Gall d’Amics de Montornès, l’element festiu d’aigua i de foc «que acompanya els Timbalers en les festes, el qual compta també amb un grupet de diables del Gall», explica Verònica Garcia, vicepresidenta de l’associació.
Quan arriba l’aniversari del Gall, a finals de juliol, «convidem una bona representació catalana del bestiari d’aigua i de foc, per commemorar l’efemèride, amb cercaviles, berenar, sopar popular i discoteca al pati de les escoles. Una autèntica festassa», diu la Verònica.
En l’actualitat, Amics de Montornès compta amb 120 socis de totes les edats (havia arribat a 300) una reducció que es va produir «en el moment en què vam implantar una quota anual de 20 euros per als majors de 18 anys i de 10 euros per als menors i jubilats, mentre que donar-se d’alta com a nou soci val 60 euros», exposa el president. Assegura, que el futur de l’entitat és esperançador, «ja que entre la massa social predominen els joves, per damunt de la gent gran».
Actes commemoratius
L’anella sardanista que rodejarà l’ermita Dilluns de Pasqua donarà el tret de sortida al programa d’actes commemoratius dels 50 anys d’Amics de Montornès. El dissabte 13 d’abril, data en què es compleix el cinquantenari de la fundació, s’inaugurarà al Casal una exposició de fotografies, un recull que mostra en imatges, la trajectòria de l’associació al llarg de mig segle d’existència. A la tarda del mateix dia hi haurà un concert coral amb la vintena de veus blanques del Cor Xamusia. Verònica Garcia explica que en aquest acte hi haurà un petit homenatge als fundadors i fundadores d’Amics de Montornès, a qui se’ls lliurarà una placa de reconeixement, com també als familiars d’altres cofundadors, ja difunts.