Condemnat per fundar una associació cannàbica per vendre marihuana a la Ràpita

L’Audiència Provincial ha imposat a l’acusat un any i mig de presó i pagar una multa de més de 6.000 euros ja que també es connectava il·legalment a la xarxa elèctrica

Un home que junt amb altres persones –no jutjades– va fundar una associació cannàbica amb la finalitat de cultivar i vendre marihuana ha estat condemnada a un any i mig de presó . A més a més, el processat, punxava la llum per no pagar l’electricitat que consumia el conreu de la substància estupefaent. Així es recull en la sentència de conformitat emesa per la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona.

L’acusat, de nacionalitat espanyola i amb antecedents penals –no relacionats amb el tràfic de drogues– va decidir dedicar-se a la venda de substàncies estupefaents, en concret marihuana, per tal de vendre-la a terceres persones. Per això, junt amb altres socis fundadors, va redactar uns estatuts de constitució de la associació La Ola Verde, Asociación Cannábica para el Consumo Responsable de Usuarios y Uso Medicinal de Cannabis, que van ser confeccionats el 6 de novembre de 2014.

En els estatuts presentats no s’incloïa com a finalitats de l’associació el conreu de marihuana ni la seva venda, establint com a finalitat l’estudi sobre el cànem i les seves aplicacions, evitar el perill per a la salut dels seus usuaris en el mercat il·legal de cànnabis mitjançant activitats per a la prevenció de riscos, i promoure el debat social sobre la seva situació legal i la dels seus consumidors.

Domicili social

En la seva constitució es va establir com a domicili social un local situat a la Via Augusta de Cambrils, sent traslladat després al carrer Xàtiva de la Ràpita. En el moment de la comissió dels fets, el domicili es trobava en aquesta localitat i tenia uns 240 associats, als quals l’associació els garantia la possibilitat de consumir cadascun d’ells la quantitat de quatre grams de marihuana al dia.

L’acusat va començar a dedicar-se al conreu de marihuana per a la seva posterior distribució a tercers mitjançant l’indicava associació. Per això, a part d’utilitzar el domicili social de l’entitat, també en feia servir dos més: en un d’ells vivia el processat i l’altre era d’una altra persona, que no li havia donat permís per conrear droga.

Tres pisos

En els tres pisos tenia marihuana i tots els aparells necessaris per al seu conreu, segons es va poder constatar el 8 d’abril de 2016, quan els agents van accedir a l’interior amb ordre judicial. En total, els policies van trobar 12.584 grams de plantes de marihuana. Tenint en compte que la puresa és del 10%, havia 1.258 grams de pes net.

Cal afegir els 919 grams que estava ja preparada per a la seva venda. El preu total de la droga intervinguda era de 10.315 euros.

L’acusat, amb la finalitat d’eludir el pagament derivat de l’alt consum d’electricitat que la plantació indoor produïa i per evitar el control de l’existència d’un consum elevadíssim i inusual de l’esmentada energia que produís actuacions de control sobre els domicilis i el local, va procedir a realitzar diverses connexions elèctriques directes per al seu propi consum. L’import defraudat a la companyia Endesa puja 9.176,68 euros.

La pena

El processat ha estat condemnat a mig any de presó i multa de 5.180 euros per un delicte contra la salut pública de substàncies que no causen un greu dany a la salut, de menor importància; un any de presó i multa de 720 euros per un delicte d’associació il·lícita; multa de 360 euros por un delicte de defraudació de fluït elèctric, i 360 euros més per usurpació immobiliària.

Tanmateix haurà d’indemnitzar Endesa amb 9.376 euros. L’acord inclou deixar sense efecte la pena de presó a canvi que l’home no torni a delinquir en el termini de dos anys.

També es condemna l’associació Ola Verde per un delicte contra la salut pública al pagament d’una multa de 1.440 euros i la clausura de l’entitat durant cinc anys.

Condemnes a altres clubs

En els darrers anys, l’Audiència Provincial de Tarragona ha emès diverses sentències condemnatòries a responsables de clubs de cànnabis de la demarcació. La primera va tenir lloc el 2016 quan els tres responsables d’una entitat de Tarragona se’ls imposà un any i mig de presó. Cinc anys després, foren quatre les persones d’una associació de Calafell sentenciades a penes d’entre sis i nou mesos de presó.

Set components d’una altra associació de Cunit foren sentenciats el mateix any 2021 a un any i mig de presó.

Finalment, el mateix any 2021, l’Audiència imposà 18 mesos de presó als tres membres de la junta directiva i a l’exsecretari d’una associació de la avinguda Maria Cristina de Tarragona.