Woman in Tech a Reus: «Imitem els homes i no cal, hem de ser nosaltres mateixes»
La jornada de talent femení a firaReus acull ponències i una taula todona sobre lideratge i igualtat al sector de les TIC
Una trobada on fer visibles les dones del sector tecnològic, el qual no és «ni avorrit ni estereotipat», sinó molt creatiu i flexible. Als llocs de feina més elevats, però, la presència femenina «encara no està equilibrada amb la masculina» i la jornada Woman in Tech, que va celebrar aquest passat dijous 24 d’octubre la 3a edició a firaReus, va reflexionar sobre això, i l’empoderament i lideratge femení. Organitzada pel Clúster TIC Catalunya Sud i i2Cat, amb el suport de Redessa i l’Ajuntament de Reus, la jornada va tenir força assistència: 250 persones. Una xifra a l’alça, va recordar la directora d’Inetum Catalunya, Susana Prado: «De les 30 a la 1a edició es va passar a les 60 de la 2a i ara mireu!». «Hi ha molt a fer encara, i molts llocs de feina per cobrir amb dones», va seguir Prado.
La regidora d’Educació i Ciutadania, Pilar López, va aportar que el sector TIC és «fonamental» per a Reus: «El Clúster TIC Catalunya Sud és referent i un entorn de creixement; hem de procurar garantir una igualtat en el sector». La directora de l’àrea de tecnologies de la societat digital a i2CAT, Marta Martorell, també va dir la seva: «Els colors a l’empresa diuen molt, parlen de la gent que hi treballa, de l’equip. Penseu en un cartell d’una jornada com aquesta, quins colors us venen al cap? En el futur, hi ha d’haver diversitat de colors, els quals parlin de la participació de tota l’empresa». Un cop acabats els parlaments inicials, van venir ponències i taula rodona. La primera xerrada, De la tradició a la innovació, va fer-la CEO de l’e-commerce de Reus de venda d’ulleres de sol i vista Blickers.com, Magda Salas: «Vinc del negoci familiar Òptica Salas, sis generacions, i quan pels volts de 2012 vaig parlar amb el pare sobre fer un pla digital, per adaptar-nos, l’aventura ja no va aturar-se mai, vam començar sense tenir-ne ni idea; després van venir victòries i derrotes, però en prendre la decisió encertada, tot va canviar». En el periple -on van arribar a facturar el 2023 fins a 16,4M€- això sí, «em vaig trobar amb tot d’homes que em qüestionaven, només pel fet de ser dona, i els vaig rebatre fermament».
Tot seguit, la CEO de NEMON, Nadia Contreras, la project manager a Basetis, Glòria Arenas, Prado i la senior research a DST i2CAT, Iolanda Domingo -moderades per Marta Bonillo, de Grupo Castilla- van parlar en una taula rodona sobre inspiració i lideratge. Arenas va fer valer decidir conjuntament a l’empresa i com això «ens fa més feliços», o Contreras tot dient que «tendim a imitar els homes i això no cal, hem de ser nosaltres mateixes». Prado va aportar un concepte que va ser d’allò més ben rebut -el lideratge ressonant-, aquell «basat en la intel·ligència emocional i centrat en saber com està i com se sent el personal».