Un matí de Sant Pere a Reus de calor, pólvora i ball

Els grups festius del Seguici protagonitzen l’actuació de lluïment a la plaça del Mercadal, tot ballant un cop conclosa la Tronada del matí i els Xiquets de Reus porten a plaça el tradicional pilar al balcó

Caminar pel carrer de Jesús de Reus aquest dimecres 29 de juny, dia de Sant Pere, ha suposat una proesa, especialment en arrencar l’activitat festiva. La munió de gent que ha volgut arribar a la plaça del Mercadal abans de les 11 hores, per tenir un bon lloc i veure la Tronada del matí, ha estat considerable. Un fet que, si més no, a més d’un i una li ha recordat els temps de prepandemia: sens dubte, tot reusenc i reusenca ha valorat positivament la tornada a la presencialitat.

Trobar un racó amb bones vistes ha esdevingut un repte i pel tram de carrer esmentat al començament de la crònica, hi ha hagut famílies amb canalla que se n’han sortit prou bé fent-se lloc fins a la plaça, i amb cotxet de nadó inclòs. La calor, la pólvora i els aplaudiments, d’altra banda, han estat els grans protagonistes de la trobada.

La plaça ha despertat d’allò més engalanada, amb domassos de la festa, banderes amb roses de Reus i altres relacionades amb la independència, tret que ha estat criticat pel grup municipal de Cs mitjançant un comunicat de premsa.

Moments previs a l’encesa de la penúltima Tronada de la Festa Major, feta efectiva enguany pel Grup de Misericòrdies de Reus i l’exdirector de Reus Esport i Lleure, Jordi Bros, s’han pogut veure diversos pares i mares ganxets duent els fills a primera línia. Els esclats eixordadors de la pirotècnia han conclòs amb crits de celebració de «bona Festa Major!» i algun infant atemorit per la potència del so.

Tot seguit, s’ha donat el tret de sortida a l’actuació de lluïment del Seguici i el primer element a sortir a escena i ballar ha estat el Bou. La bèstia s’ha presentat a la ciutadania reusenca enflocat amb flors i cintes de tons liles –a càrrec de Flors Cort– amb motiu de la festa. El Bou, acompanyat dels tabalers, ha demostrat als assistents, una gran agilitat en la seva coreografia. Els porxos de la plaça han acollit moltes persones que se l’han mirat mentre es protegien del sol. Els ventalls festius han estat complements indispensables per a qualsevol espectador.

Mentrestant, al bell mig de la plaça, s’hi han apropat els trabucaires, que han preparat els seus trabucs i han captat l’atenció dels presents en fer un parell de trets al cel. Poc després, ha estat el torn de la Víbria, que ha ofert un espectacle lluminós acompanyat de la música dels dolçainers Tresmall. El Dracha estat el següent a incorporar-se i ha estat encès, també, tret que ha despertat la il·lusió dels més menuts.

Tot identificant gegants

Les aparicions del Basilisc i el Lleó han estat entretingudes pels petits, també: n’hi ha hagut pares i mares que han posat a prova els seus fills tot demanant-los que identifiquessin gegants i bestiari, un exercici en el qual els infants han sortir airosos. La incorporació dels Nans a plaça ha tingut, també, molt d’èxit i ha despertat les ganes de nens i nenes, fins i tot, de ballar als porxos. L’arribada de la Mulassa i després dels gegants (aquests perfectament col·locats), ha deixat embadalits els reusencs enamorats de la Festa Major.

L’exhibició castellera dels Xiquets de Reus ha coronat el seguit d’actes del matí. Els castellers han portat a plaça el seu tradicional pilar al balcó de l’Ajuntament.

Temas: