L’aigua de Riudecanyes torna a tenir trihalometans: prohibit beure de l’aixeta o cuinar amb ella
Aquestes limitacions s’havien aixecat a l’octubre i ara tornen
Riudecanyes torna a tenir restriccions en l’ús d’aigua de boca i, aquest dijous, segons han pogut saber els veïns, s’ha prohibit beure’n i cuinar. Dutxar-se, però, sí que es pot fer. Així ho ha anunciat Comaigua aquesta setmana. Es tracta d’unes limitacions que el veïnat havia deixat enrere a l’octubre i que ara tornen. El perquè de la implantació de les mesures ha estat –segons resa un comunicat de l’ens que subministra aigua al municipi, Comaigua– la «superació dels valor d’aptitud de trihalometans (THM, d’ara endavant) en l’aigua de consum sense superar els valors guia de l’Organització Mundial de la Salut».
Tot plegat, s’empara en les darreres «anàlisis fetes» al municipi de Riudecanyes: «(...) l’aigua subministrada presenta concentracions de THM superiors a la normativa vigent del Reial decret 3/2023». Aquests components trobats en l’aigua, descriuen des de Comaigua, es tracten de «subproductes que es poden formar a l’aigua de consum humà a conseqüència de la reacció del clor utilitzat per a la desinfecció amb la matèria orgànica present en l’aigua captada».
Els seus valors –continuen a l’escrit– «depenen de la concentració de matèria orgànica, de la presència de determinats ions, de la temperatura i del pH». I, també declaren que: «La cloració de l’aigua permet assegurar-ne la qualitat microbiològica i garantir la presència de clor residual al llarg de la xarxa de distribució per prevenir possibles recontaminacions».
Per tot plegat, i tot i que asseguren que «cal garantir que la concentració de THM es mantingui als nivells més baixos possible», atesos «els possibles efectes adversos per a la salut que poden produir, la qualitat microbiològica de l’aigua és prioritària i en cap cas es pot comprometre l’eficàcia de la desinfecció». Comaigua esmenta, d’altra banda, tot el que indica l’OMS i la informació científica de què es disposa quant als «possibles efectes adversos sobre la salut» dels THM, els quals «serien ocasionats principalment per exposicions perllongades en el temps i no per exposicions puntuals».
Els resultats analítics de THM detectats, insisteixen, «superen el valor paramètric establert per aquest paràmetre, per la qual cosa l’aigua es classifica com a no apta per al consum de boca i per cuinar». No obstant això, no se supera el valor de referència de THM totals, exposen, «ni el valor guia individual per cadascun dels THM, indicat per l’OMS». «S’estan duent a terme actuacions per reduir aquests valors i es preveu que aquesta incidència es resolgui en un període curt de temps», anuncien des de Comaigua.
En el cas que aquesta situació s’hagués de perllongar o augmentessin els nivells d’aquest paràmetre en l’aigua, apunten, «fins a nivells superiors als valors recomanats per l’OMS», l’ens esmenta que ho comunicaria aviat per «prevenir qualsevol risc afegit».
Primeres reaccions veïnals
El poble s’abasteix amb dos dipòsits: el conegut com el del poble i el de la Urbanització Montclar. Dit això, veïns de Riudecanyes s’han mostrat preocupats a les xarxes tot dient per què no se’ls informa com cal i com és que no reben pas més avisos quan les anàlisis surten ‘no apte’ tant en un dipòsit com l’altre. N’hi ha que han consultat dades al portal del Sistema de Información Nacional de Agua de Consumo, per veure les darreres 10 anàlisis fetes al Montclar, i una només (la del 30 d’octubre) hauria estat apte.