Teresa Aguadé, una de les cares de l’Any Roseta Mauri a Reus
La directora de l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona va rebre el premi a la Trajectòria en el marc del Premi Beca Roseta Mauri i reivindica impulsar el talent jove
Reus és una ciutat on la dansa té una gran tradició. De fet, aquest any es commemora la trajectòria i figura de Roseta Mauri, coneguda internacionalment per ser la primera ballarina de l’Òpera de París, que va deixar embadalit el públic durant dues dècades a dalt dels escenaris. La seva trajectòria ha propiciat la creació de guardons tan importants en el sector com ara el Premi Beca Roseta Mauri, que inclou una gala que se celebra al Teatre Bartrina de Reus, i el Premi Internacional Roseta Mauri, emmarcat en un acte dut a terme al Teatre Fortuny.
Preguntada sobre la rebuda del premi a la Trajectòria en el marc del Premi Beca Roseta Mauri, Aguadé valora que «va ser una gran sorpresa, ja que mai creus si t’ho mereixes. Sigui com sigui, et sents molta agraïda, que valoren la teva dedicació». Roseta Mauri va ser tot un referent internacional del món de la dansa que, en certa manera, ha marcat un tarannà artístic a la capital del Baix Camp. «Roseta Mauri ha esdevingut un referent únic i exclusiu. A les escoles de dansa a més es fa una gran feina tot recordant la seva vida i fites. El fet que es vulgui retornar a la memòria col·lectiva a través d’actes per a tots els públics és necessari i important per a la cultura reusenca», diu la directora de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura i presidenta de l’Associació de Professors de Dansa de les comarques de Tarragona, Teresa Aguadé.
Tot i que encara és aviat per fer balanç de l’Any Roseta Mauri, Aguadé en destaca que la importància d’haver emplaçat l’any temàtic «justament quan se celebren els actes d’aquests dos premis que duen el seu nom» és profitós. I és que impulsar mitjançant beques i premis als més joves, segons explica la directora de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura, «és cuidar el talent que hi ha al nostre territori, per impulsar-lo». Des de l’Associació de Professors de Dansa de les comarques de Tarragona, Aguadé explica que «ens esforcem per esdevenir una entitat referent, seriosa i professional, perquè hi ha molt d’intrusisme i això ha de canviar», defensa.
Aguadé destaca la importància d’una educació seriosa i professional en el ballFins ara, la programació de l’Any Roseta Mauri ha inclòs actes com ara l’inici del projecte educatiu Tots Dansen, la conferència a càrrec de Carme Puyol com a acte inaugural i la mostra dedicada a Roseta Mauri al Museu Salvador Vilaseca del raval de Santa Anna anomenada ‘El valor de l’esforç: Roseta Mauri (1850-1923), primera ballarina de l’Òpera de París’. Aquesta darrera activitat, destacada per Aguadé, «en mostra imatges inèdites de Mauri i convido tothom que la vegi. S’aprenen moltes coses de la seva vida».
A més, una de les activitats que acompanyaran la instal·lació del museu serà una mostra de les diferents escoles de dansa de la ciutat autoritzades pel Departament d’Educació, és a dir, l’Escola de Dansa del Centre de Lectura, l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis i l’Escola de Dansa Núria Díez, les quals faran actuacions a la sala en homenatge a la ballarina. Les intervencions (19 h) els dies 13 d’abril, 4 de maig i 11 de maig, respectivament.
Altres activitats que es duran a terme a l’abril seran les exhibicions finals del projecte Tots Dansen al Teatre Bartrina (24 i 25 d’abril), la gala de dansa dedicada a l’Any Roseta Mauri (27 d’abril), l’exhibició oberta de Tots Dansen en el marc del Dia Internacional de la Dansa a la plaça del Mercadal (29 d’abril).