«Som el que cuinem i cuinem com som», un viatge cultural i culinari a Escornalbou

Visita teatralitzada. L’il·lustre reusenc Eduard Toda mostrava aquest dissabte a un grup de visitants el que va ser la seva residència, el Castell d’Escornalbou, i també cultura gastronòmica, en el marc del projecte ‘La taula parada. El gust per la història’

«No els arriba aquesta olor d’escudella? I de segon, gall dindi rostit», exclamava aquest dissabte, 28 de desembre, Eduard Toda a un grup de visitants ‘inesperats’ que havien trucat a les portes del Castell d’Escornalbou. El reusenc diplomàtic, escriptor, historiador, bibliògraf i bibliòfil (Reus, 1855 - Poblet, 1941) va adquirir el 1911 el Castell d’Escornalbou i, després de restaurar-lo, s’hi va instal·lar.

«Quan vaig comprar aquest castell era amb la idea de ser un focus de cultura i, una cosa molt important, compartir coneixement», explicava als visitants que, a través d’una visita teatralitzada, han pogut retrocedir cent anys enrere i reviure l’època en la qual Eduard Toda s’hi va instal·lar i, més concretament, en el context d’unes festes nadalenques.

La visita s’emmarcava en una nova edició del projecte ‘La Taula parada. El gust per la història’. Una iniciativa de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural per acostar a la ciutadania els costums vinculats als àpats, difonent la cultura gastronòmica catalana i reivindicant el valor de la reunió i la socialització al llarg de la història. La proposta es du a terme, fins al proper 9 de febrer, a quatre espais patrimonials: el Castell Monestir d’Escornalbou, la Cartoixa d’Escaladei, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran i la Casa Museu Prat de la Riba.

La disposició de la taula. FOTO: Montse Plana

Aquest dissabte, la taula del menjador del Castell d’Escornalbou era ben parada. I és que Eduard Toda esperava la visita d’uns amics. Durant l’espera, el reusenc explicava als visitants la importància dels protocols, el d’una taula ben parada, amb plats de La Cartuja i, a la cuina, acabant-se de preparar el gall dindi rostit que tant li agradava a Toda. «La cuina és l’expressió d’un poble. Ens parla d’un món, d’una manera de fer», explicava l’il·lustre reusenc als visitants, i afegia: «Som el que cuinem i cuinem com som».

El personatge d’Eduard Toda, mostrant un plat als visitants. FOTO: Montse Plana

Toda va rebre alguna insinuació del grup de visitants per quedar-se a dinar, però amablement indicava que no hi havia prou espai per a tanta gent i els invitava a acabar de visitar el castell abans d’acompanyar-los a la porta. La visita va transcórrer pels dos pisos del que havia estat la residència d’Eduard Toda, passant per la biblioteca i habitacions on s’hi havien allotjat personalitats com el Cardenal Vidal i Barraquer o Francesc Cambó.

Aquesta mateixa visita teatralitzada tornarà a tenir lloc el 4 de gener a les 12 h. Quant a la Cartoixa d’Escaladei, la proposta du a conèixer la cuina blanca i la quotidianitat de la comunitat de pares i germans. ‘La Taula Parada. El gust per la història’ també es du a terme a la Casa Museu Prat de la Riba i a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran.

Les recreacions històriques del projecte s’han configurat a partir de la recerca d’un equip multidisciplinari de professionals de la història, l’escenografia, la història de l’art i el disseny, entre altres. Part de la recerca també s’ha centrat en la recuperació dels receptaris, menús i plats que se servien en els àpats de Nadal en els diferents monuments participants. Així, el cuiner Sergi de Meià ha pogut recrear quatre receptes històriques que estan disponibles al canal de Youtube de Patrimoni.Gencat

Temas: