Reus viu la primera setmana de porta a porta: el Barri Montserrat es posa a prova
Els veïns del barri estan dividits davant aquesta novetat a l’hora d’on llençar la brossa: si deixar-la a la porta de casa o utilitzar els contenidors convencionals

Des de fa més de set dies, els veïns del barri Montserrat de Reus tenen una nova manera de llençar la brossa: el sistema porta a porta. Els veïns han pogut recollir els cubells que ha proporcionat l’Ajuntament durant les darreres setmanes, però ara ja no tindran altra opció perquè, des d’avui, s’han retirat tots els contenidors exteriors del barri.
Aquesta acció té l’objectiu de millorar la recollida selectiva dels residus, és a dir, classificar correctament la brossa. És la primera vegada que aquest tipus de recollida s’implementa a tot un barri de Reus. De fet, la prova pilot es va dur a terme en masos dels afores de la ciutat, i el següent pas ha estat aplicar-ho en aquests més de 400 habitatges del barri Montserrat.
Els regidors Daniel Marcos i Daniel Rubio (responsables de Via Pública i de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, respectivament) han fet un balanç d’aquesta primera setmana del nou sistema de recollida. Expliquen que aquests primers dies han servit perquè la gent s’habituï i afirmen estar molt orgullosos dels primers resultats.
«Hem fet un seguiment d’incidències i estem contents perquè han estat anecdòtiques: d’una o dues al dia. És normal, estem al principi, però encara hi ha marge de millora», explica Marcos. El punt d’inflexió és a partir d’aquest dilluns, que els contenidors convencionals comencen a desaparèixer dels carrers.
Per la seva banda, el regidor Rubio ha remarcat la importància d’implementar sistemes alternatius com aquest: «S’ha demostrat la seva eficàcia en altres pobles de la vora —a hores d’ara està vigent en pobles com Castellvell, Botarell o Maspujols, en total 14 arreu del Baix Camp—, volem apostar per aquest model perquè hi creiem».
L’objectiu principal es troba en la millora de la recollida selectiva, és a dir, en reciclar millor. A hores d’ara, segons ha exposat Daniel Rubio, el percentatge de recollida selectiva es troba vora el 42% a la ciutat de Reus, mentre la normativa europea marca que aquest 2025 s’hauria d’arribar al 55%. «No és un problema només dels residus domèstics. Estem treballant en totes les àrees perquè la tendència a reciclar millori amb diferents iniciatives», diu l’encarregat de les àrees de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública. Per exemple, ha esmentat les illes emergents al centre de Reus, o els contenidors tancats.
Per què el barri Montserrat?
Segons el consistori, el porta a porta és un sistema que «no és factible implementar en zones urbanes amb grans blocs de pisos» per una qüestió de logística. Són sistemes útils i pràctics en zones amb cases unifamiliars —aquí el motiu que sigui tan utilitzat en pobles petits—.
Després de dur a terme una prova pilot en diversos masos dels afores de la ciutat, a la zona de la carretera de Salou i d’El Morell, van decidir fer el pas a implementar-ho al nucli. La decisió per apostar per aquest barri en concret va venir de diversos factors. El primer, segons Rubio, perquè és un barri que està per sota de la mitjana de reciclatge de Reus. També s’hi afegeix l’estructura del barri, és a dir, que la majoria siguin cases unifamiliars que faciliten la implementació del sistema i, a més, que «en diverses converses amb els veïns se’ns havia manifestat la bona visió que tenien sobre el projecte».
Felicitacions als veïns
Aquesta primera setmana, els veïns del barri Montserrat han conviscut amb els dos sistemes de recollida alhora, el nou porta a porta i els contenidors aeris convencionals, perquè el canvi no fos brusc. Ara bé, a partir d’aquest dilluns 14 d’abril, s’han començat a retirar ja els contenidors antics. «Ara ja no els queda opció», ha dit Rubio, apuntant que qui encara no tingui els seus cubells els pot anar a recollir al local de l’Associació de Veïns, que també s’ha habilitat com un punt d’informació.
Les dades d’aquests primers dies, però, han estat molt bones. «En només una setmana ja veiem una millora, gairebé la meitat de veïns ja han fet servir almenys una vegada el sistema», diu Rubio, qui també ha volgut felicitar els veïns per l’esforç. Marcos, per la seva banda, afegia que «sabem que és un esforç afegit per a tothom haver de separar en fraccions des de casa».
Això sí, des de l’Ajuntament mantindran els punts d’informació i els educadors mediambientals a peu de carrer per a continuar ajudant els veïns que tinguin dubtes.
Els veïns, dividits
Com amb gairebé tots els canvis, davant aquesta implantació d’un nou sistema hi ha qui ho accepta i hi ha qui n’és reticent. En el cas del barri Montserrat, hi ha una mica de tot. Passejant pels seus carrers, els veïns han expressat opinions ben diverses.
Els defensors del porta a porta s’aferren a l’argument de la comoditat: «Què hi ha millor que et vinguin a buscar la brossa a la porta?», es pregunta un veí. Un altre, també a favor del nou sistema, explica que «el barri Montserrat és un barri amb molta gent gran i que el porta a porta facilita el servei» per a aquest sector de la població.
Per altra banda, els detractors asseguren que és una inversió que es podria destinar per altres aspectes que necessita el barri, per exemple en la il·luminació del barri, en renovar les voreres o també la xarxa d’aigua. Unes accions que des de l’Ajuntament diuen que ja estan treballant.