Reus rep 2,46 M€ per soterrar les torres del Pinar i ho farà abans d’acabar 2029

La subvenció és clau en la històrica lluita contra la línia elèctrica, a què els veïns atribueixen soroll i problemes de salut

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha fet, pocs dies enrere, una bestreta a l’Ajuntament de Reus amb els 2,46 milions d’euros de subvenció que havia aprovat a l’abril per soterrar la línia de 110 kV Reus-Valls i Reus-Seròs al seu pas pel Pinar, tal com detalla la Generalitat al Diari.

És el primer pas realment en ferm, pràcticament definitiu, perquè les 400 famílies que viuen en aquesta urbanització perdin per fi de vista les torres elèctriques properes als seus habitatges, que rebutgen des de fa més de 50 anys i a què atribuïen molèsties per sorolls i problemes de salut. La intervenció preveu enterrar 1,43 kilòmetres de línia.

«Després d’un any de treball intens, estem satisfets de tenir el conveni a tocar per desencallar una reivindicació històrica dels veïns», valora l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. «Tot està encarat i avança bé», explica el seu homòleg a Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté.

La injecció econòmica que acaba de fer-se efectiva està subjecta a un termini: en cinc anys, el consistori reusenc haurà de justificar les obres realitzades; i, si aquestes no s’han arribat a dur a terme, caldrà tornar els diners. Així, els fons obliguen a que les torres hagin desaparegut abans de finals del 2029. A més, Reus també ha d’anar aportant a l’ICAEN informació sobre el desenvolupament dels tràmits i els treballs.

En aquest context, l’ICAEN pren la determinació de retirar-se del conveni que les parts hauran de signar per tirar endavant les obres. Ho fa per qüestions d’«agilitat».

Per tant, els qui queden dins seran finalment els ajuntaments de Reus i de Castellvell –per on discorre part de la línia elèctrica– i Endesa. Els governs d’ambdós municipis tenen intenció de dur el conveni als seus plens entre novembre i desembre. El més recent compromís passava per firmar abans de finals del 2024 i, si no hi ha canvis d’última hora, es complirà.

Endesa és l’altra part implicada: «Encara no s’ha signat el conveni, però entenem que es farà, tal com es va comentar des de l’administració, abans que acabi l’any. Per part nostra, estem treballant amb els ajuntaments i revisant el projecte».

«És el que buscàvem tota la vida»

Els veïns veuen més a prop la fi a una reclamació que ve de molt lluny. «Estem molt contents, només podem alegrar-nos. Això és el que hem buscat tota la vida. Sembla que els tràmits segueixen el que s’havia previst i esperem que continuïn així», expressa el president de l’Associació de Veïns de la Urbanització El Pinar de Reus, Ton Sotorra.

En detall, els convenis que s’han de signar són dos. N’hi haurà un de principal, el que desencallarà les actuacions, que vincula l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Castellvell i Endesa, que és qui farà el projecte i les obres. Però també es tancarà un segon conveni entre els ajuntaments de Reus i de Castellvell per regular l’aportació dels fons que no cobreixi la subvenció de l’ICAEN.

Ambdós tenen la seva part prevista. El cost del projecte de soterrament és de 3.569.955 euros, però la dada pot variar en funció del material i cal acabar d’ajustar-la.

La intervenció suposa, tal com va indicar la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, a l’abril, «donar lloc a dues torres de soterrament, una a la part de Castellvell i una cap a la subestació del sud de La Pineda», per a reubicar les línies sota terra. Aquestes línies seguiran el traçat actual dins de la urbanització i al tram a la subestació recuperaran el que es va perfilar al 2006, quan va haver-hi un primer intent fallit.

Les línies «quedaran a un mínim de profunditat per a protegir-les i que no es malmetin ni causin efectes al veïnat». L’Ajuntament millorarà després els acabats de l’avinguda de les Torres, i li canviarà el nom.

Temas: