Reus presenta el primer projecte de drenatge sostenible per millorar la gestió de l’aigua de pluja
L’actuació preveu la creació d’una gran àrea de bioretenció, on es recolliran, tractaran i infiltraran les aigües provinents dels vials i l’entorn immediat
L’Ajuntament de Reus ja disposa del projecte executiu del primer Sistema Urbà de Drenatge Sostenible (SUDS) inclòs dins del Pla Director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible. Aquest projecte forma part de la iniciativa RENATUReus i ha estat adjudicat a l’empresa Green Blue Management per un import de 183.996,46 euros (IVA inclòs). L’objectiu és implementar infraestructures que gestionin l’aigua de pluja de manera més sostenible, imitant els processos naturals de drenatge per emmagatzemar i recuperar part de l’aigua d’escolament.
El primer SUDS es construirà a l’avinguda de Riudoms, a la rotonda on conflueix l’antic traçat de la riera de l’Escorial, actualment canalitzada. L’obra té com a finalitat tractar i gestionar l’aigua d’escolament pluvial per mitigar les inundacions que es produeixen a la zona, redirigint l’aigua cap al subsòl. Al mateix temps, aquesta intervenció contribuirà a la renaturalització de l’entorn.
L’actuació preveu la creació d’una gran àrea de bioretenció a la meitat sud de la rotonda, on es recolliran, tractaran i infiltraran les aigües provinents dels vials i l’entorn immediat. A més, al Parc del Lliscament es construiran tres jardins de pluja al parterre del límit sud. Aquestes zones verdes tindran la funció d’interceptar els escolaments procedents del parc, especialment els que transporten sediments, amb depressions superficials que permetran el desguàs gradual cap a altres espais o la calçada.
Objectius del Pla Director de SUDS
Paral·lelament, Green Blue Management també està treballant en la redacció del Pla Director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible. Aquest document explora noves estratègies per millorar la permeabilitat urbana i gestionar l’aigua de pluja de manera més eficient. L’objectiu és reduir l’aportació d’aigua pluvial al sistema de clavegueram, dirigir-la cap a sòls fèrtils o emmagatzemar-la per a usos futurs.
Els eixos principals del pla són: Controlar les inundacions urbanes i fluvials, recuperar i aprofitar l’aigua d’escolament, reduir els impactes del canvi climàtic, incrementar la biodiversitat i millorar la resiliència del territori i promoure la consciència ciutadana sobre el valor de l’aigua.
RENATUReus: renaturalització i sostenibilitat
Aquest projecte s’emmarca dins del pla RENATUReus, una iniciativa de renaturalització urbana impulsada per l’Ajuntament de Reus amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU. Amb un pressupost de 4,2 milions d’euros, RENATUReus te com objectiu millorar l’habitabilitat urbana, augmentar la biodiversitat i adaptar la ciutat als reptes del canvi climàtic