Reus premia aquest dijous l’excel·lència amb els Premis Gaudí Gresol

Entre altres guardonats, la fundació lliurarà distincions a l’actriu Aina Clotet, la periodista Raquel Sans, l’esportista Gemma Mengual o els xefs Sergio i Javier Torres

Un premi per destacar la trajectòria professional i laboral d’una persona o entitat. Aquest és l’objectiu que té, any rere any, la Fundació Gresol quan convoca els premis Gaudí Gresol. Aquests posen l’accent a la notorietat i l’excel·lència tant de gent del territori català com de la resta de l’Estat.

La gala de lliurament de les distincions, que compleix aquest any 17 edicions, es durà a terme aquest dijous 13 de juny, a partir de les 19 hores, a l’auditori Gaudí de les instal·lacions del Tecnoparc de Reus. I, enguany, els guardonats són Ana Vallés, en la categoria en Lideratge Empresarial; Montse Guàrdia, en la de Tecnologia i Innovació; Tatxo Benet, en la de Lideratge en Comunicació Audiovisual; Aina Clotet, en la de Televisió; Raquel Sans, en la de Periodisme; Sergio i Javier Torres, en la de Gastronomia; Glòria Canals, en la de Catalana Il·lustre; Gemma Mengual, en la d’Esport; Peter Vives, en la de Cinema; i el Dr. Joaquim Enseñat, en la de Medicina.

Val a dir, que el guardó que es lliurarà a tots els premiats, que hi seran presents a l’acte, es tracta d’una reproducció del bust de l’arquitecte Antoni Gaudí, obra de l’escultor Joan Matamala, fet en bronze.

La Fundació Gresol, com van afegir tant el president d’aquesta, Emili Correig, com el seu director general, Robert Moragues, a la roda de premsa de presentació, compleix 30 anys. L’aniversari, de fet, s’ha celebrat ja amb la realització de tot un seguit d’actes paral·lels al lliurament de premis que tindrà lloc avui a la capital del Baix Camp, però amb motiu de l’efemèride, la gala se suposa serà d’allò més especial. Correig, de fet, ja va dir a la presentació que «fer anys genera satisfacció i aquesta és una festa cultural, social i solidària. En tota la seva trajectòria, s’han arribat a premiar fins a 170 personalitats de diferents disciplines». Moragues, al seu torn, va assenyalar que «aquest acte està obert a tothom i que es premien unes persones que són referents a cadascuna de les categories».

A tall de recordatori, la Fundació Gresol en organitzar la gala ha arribat a concentrar personalitats reconegudes en diversos àmbits. Entre els premiats en edicions passades, hi ha Pau Gasol, Ferran Adrià, Eduard Punset, Mercè Sampietro, Carme Ruscalleda i Maribel Verdú, entre molts altres.

Vessant solidari

En l’àmbit solidari, el lliurament de Premis Gaudí Gresol inclou un sopar benèfic que fa la fundació per ajudar entitats socials i solidàries que ho necessiten. Aquest any, tot allò que es recapti anirà en benefici de l’Associació Antian, la qual lluita contra la mutació del gen ADSL, cas del qual es va fer ressò aquest mitjà pels volts del desembre de l’any passat. Es tracta d’una malaltia metabòlica rara i minoritària que pateix, almenys, 80 infants de tot el món. Aquesta malaltia és l’objecte d’estudi de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Hospital Vall d’Hebron.

Queralt Guix, els petits Andreu i Anton, i Joan Torres. Foto: cedida

En declaracions al Diari, la representant de l’Associació Antian, Queralt Guix, destaca com és d’important que una fundació com Gresol es fixi en l’entitat que, “tot i ser molt petita, si guanya en visibilitat per part del gran teixit empresarial que hi ha present a l’acte, potser pot aconseguir que més infants del món puguin trobar el seu diagnòstic”. “Nosaltres estem molt agraïts. Que ens facin cas és fruit de feina feta de molts anys, la qual hem dut a terme el Joan Torres i jo. Tot pels nostres dos fills, l’Anton (10) i l’Andreu (8)”. Agraeix, també, la tasca de Robert Moragues, director general de la fundació, que “va mostrar-se sensible amb la nostra causa des del principi”.

La seva intenció és, doncs, aconseguir més recursos, ja que hi ha una campanya de recaptació de fons en marxa (hi ha més informació al web micromecenatge.uab.cat, tot fent cerca per ‘deficiència ADSL’), “servirà per aplicar tractaments nous i capdavanters en l’àmbit tecnològic, com ara la teràpia gènica, amb la fita a l’horitzó d’aturar els símptomes o revertir els danys dels pacients”.

Guix també posa de manifest que, darrere de tot plegat, hi ha la UAB i l’Hospital Vall d’Hebron: “Tenir a aquests dos noms potents ens dona les garanties i la seguretat per tirar endavant amb tot el procés per tal de trobar una solució. Per sort, estem trobant altres infants, com la Mireia (12), de Castelló, per exemple, famílies de les quals es posen en contacte amb nosaltres per tal d’unir esforços i compartir informació”. A hores d’ara, Guix i Torres busquen recursos per finançar quatre anys d’estudi per saber com gestionar la malaltia. “De moment, portem 55.000 € en la fase en la qual ens trobem ara, però en necessitem 117.000 €”, conclou Guix.