Reus: La rotonda inaccessible que separa Blancafort del centre

El veïnat reclama rebaixar voreres i senyalitzar els passos. La Generalitat prepara un projecte

La construcció d’un carril de vianants i bicis per arribar a Misericòrdia els va costar anys de lluita. I, ara que ja el tenen, una rotonda els hi talla. Els veïns de la Urbanització Blancafort de Reus es queixen que la glorieta d’enllaç amb la T-11 «barra el pas» de persones a peu i ciclistes perquè «té voreres exageradament altes, sense rebaixar», i «hi manquen mesures de seguretat davant el trànsit de cotxes».

La rotonda és un punt negre de què l’Associació de Veïns de Blancafort havia alertat des d’abans del desplegament del carril. Ara que les seves advertències mostren fonaments sobre el terreny, la presidenta de l’entitat, Elena Mestres, lamenta que ningú se’n fa càrrec.

«La nostra sol·licitud és clara i raonable. Demanem la instal·lació de mesures bàsiques que garanteixin l’accés segur a un tram concret de la nostra localitat», indica Mestres. I concreta: «Volem l’adaptació del voral a les mides reglamentàries perquè travessar sigui senzill; i també la senyalització dels passos zebra, especialment necessària en condicions de baixa visibilitat».

El Diari fa el trajecte a peu, amb la presidenta, des del Tenis Monterols fins a l’inici de l’avinguda de Misericòrdia. Un tram, aquest, que realitzen sovint «persones que surten a caminar i la canalla que va al tenis» i on «l’afluència s’incrementarà quan s’acabi de fer el carril fins a Cambrils». Pel camí, un grup de dones que hi transiten cada dia constaten que «les voreres són massa altes i és força complicat pujar i baixar». I s’hi afegeix un altre veí de la zona, Lluís Boqué: «Els cotxes passen molt ràpid i els conductors van més pendents d’entrar i sortir de la rotonda que de mirar si travessa algun vianant. És perillós, sobretot quan ja comença a fer-se fosc». «La il·luminació pròpia de la rotonda tampoc no funciona sempre», puntualitza Mestres. «Al final, a l’hora de passar, impera la llei del més fort», comenta.

L’Associació de Veïns critica que «l’administració local insisteix que no té competències directes sobre aquest assumpte [sinó que són de la Generalitat] i deixa els ciutadans en una posició d’indefensió. Creiem que aquesta postura no és acceptable, ja que compten amb els mitjans i recursos necessaris per elevar la problemàtica als organismes competents, ja sigui a nivell autonòmic o estatal». «No es tracta d’actuar sols, sinó d’emprar els canals establerts per gestionar aquest tipus de necessitats, cosa que els ciutadans no podem fer de manera efectiva», especifica Mestres.

L’Ajuntament, consultat sobre la problemàtica, indica que «s’està treballant amb la Generalitat per donar-li solució». Al seu torn, el Departament de Territori precisa que, des de la Generalitat, «estem redactant el projecte constructiu que recull les actuacions necessàries per a l’acondicionament de la via per a vianants i ciclistes al pas per l’enllaç de la T-11» i detalla que «l’Ajuntament executarà les obres.

Més manteniment

Els veïns també exigeixen més neteja al mateix carril, que va acabar de prendre forma a principis d’any i atrau un important volum d’usuaris. «Acumula herbes» i «seria necessari aplicar-li un millor manteniment», diu Mestres. Alguns dels elements reflectants de la barrera que separa el carril de la calçada han estat arrencats. I sobre el paviment hi ha restes de llaunes, envasos i bolquers bruts.

Temas: