Reus adjudica la licitació de teleassistència, que suposarà una modernització del servei en els pròxims anys
El termini de durada inicial del contracte és de dos anys i es podrà prorrogar anualment per un període de fins a dos anys més, per la qual cosa la durada màxima serà de quatre anys
L’Ajuntament de Reus ha adjudicat a l’empresa Televida Servicios Sociosanitarios, SLU (coneguda amb el nom comercial de Tunstall Televida) la licitació del servei de teleassistència, que depèn de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus. En aquests moments, 2.067 persones es beneficien d’aquest servei a la ciutat.
El termini de durada inicial del contracte és de dos anys i es podrà prorrogar anualment per un període de fins a dos anys més, per la qual cosa la durada màxima serà de quatre anys.
El pressupost anual total màxim de licitació és de 299.520 euros, IVA inclòs, 46.520 euros més respecte a la darrera licitació, en què el pressupost anual total màxim era de 253.000 euros, IVA inclòs
El servei de teleassistència domiciliària pot ser bàsic o avançat. Per als dispositius de teleassistència avançada, en concret per als que s’integren en el projecte «Teleassistència avançada + x Tu», l’Ajuntament compta amb un ajut de 175.828,83 € per als anys 2023-2025 d’acord amb la convocatòria d’ajuts en l’àmbit social (línia 2: Projectes de tecnologia al servei de l’atenció i la cura de les persones) del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i amb finançament a càrrec dels Fons Next Generation EU.
El servei de teleassistència domiciliària constitueix una modalitat del servei d’atenció domiciliària que, amb la tecnologia adequada, permet detectar situacions d’emergència, donar una resposta ràpida a aquestes situacions i garantir la comunicació permanent de l’usuari/ària amb l’exterior.
Cal destacar, que a més de les persones de més de seixanta-cinc anys, també es poden beneficiar d’aquest servei persones joves que ho necessiten i persones cuidadores de persones dependents, independentment de l’edat que tinguin unes i altres.
La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez Serrano considera la teleassistència un servei municipal essencial per tal d’afavorir la permanència de la gent gran de la ciutat a la llar, així com per a la seva tranquil·litat i la de les seves famílies: «Ara, amb aquesta adjudicació, es garanteix que el servei de teleassistència domiciliària, un dels millors valorats per la ciutadania, es continuï prestant amb qualitat i amb la incorporació constant de millores adaptades a les necessitats de les persones que s’atenen i a les característiques de Reus com a municipi».
La companyia Tunstall Televida també gestiona altres serveis de teleassistència a Catalunya com, per exemple, l’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona.
Servei de teleassistència
El servei de teleassistència té per finalitat ajudar a les persones grans, amb discapacitat i/o dependència perquè puguin continuar vivint al seu domicili amb seguretat i reduint el risc d’aïllament. Consisteix en la instal·lació d’un aparell molt senzill a l’habitatge de l’usuari/ària, connectat mitjançant la línia telefònica a una central receptora, amb la qual es pot comunicar en cas d’urgència. Se’ls hi dona un polsador adequat a la persona que li permet moure’s lliurement per casa i, fins i tot, dutxar-se, amb la seguretat de poder contactar amb la central des de qualsevol lloc de l’habitatge.
Des del Centre d’Atenció de Teleassistència, l’equip de professionals atén la consulta de l’usuari/ària i activen, si cal, el recurs més adient a la situació: localitzar a les persones de contacte (familiars, amistats, etc.), desplaçar al seu domicili una unitat mòbil o activar els serveis d’urgència (061, Bombers, Guàrdia Urbana, etc.).
El servei de teleassistència és un servei permanent, que funciona les 24 hores del dia cada dia de l’any, i ofereix:
1.- Atenció telefònica 24 hores al dia els 365 dies a l’any.
2.- Unitat mòbil d’atenció a emergències sociosanitàries.
3.- Dispositius de seguretat per prevenir riscos a la llar i sobre la salut de la persona.
4.- Programes específics per actuar davant caigudes recurrents, sospites de maltractaments, conductes suïcides o deteriorament cognitiu.
5.- Promoció de l’autonomia personal a través de campanyes telefòniques i xerrades al territori.
La teleassistència avançada inclou suports tecnològics complementaris, dins o/i fora dels seus habitatges, rellotges intel·ligents, elements de geolocalització i alarmes... D’aquesta manera, es proporciona una major autonomia a les persones, que en molts casos prefereixen continuar vivint a les seves cases, i s’ofereix suport al cuidador.
Es tracta d’un model d’atenció centrat en la persona. Cadascun dels dispositius genera un tipus d’alarma segons l’esdeveniment que s’hagi produït, que serà identificada i atesa pel personal operador del centre d’atenció.
El servei de teleassistència avançada està pensat per a la cura de persones grans, dependents, malalts crònics o altres grups de persones vulnerables.
És un servei que assegura el benestar de l’usuari/ària. Per això, aquest tipus d’assistència és la solució per als problemes de cura dels familiars que no poden romandre 24 hores a casa i que necessiten que el seu familiar estigui protegit davant de qualsevol petit incident domèstic, com poden ser caigudes, fuites de gas, d’aigua, de foc o problemes de salut.
A Reus, aquest servei el poden demanar les persones majors de seixanta-cinc anys, menors de seixanta-cinc anys en casos determinats, les persones amb una resolució de dependència i les persones en què, per la seva situació de vulnerabilitat, el/la treballador/a social valori la necessitat de disposar del servei.
En qualsevol cas, cal complir els requisits següents:
Estar empadronat a la ciutat de Reus i viure-hi de manera permanent.
Gaudir de capacitat mental i cognitiva suficient per poder utilitzar correctament el servei.
Viure sol permanentment o durant gran part del dia.
Conviure amb altres persones que presenten idèntiques característiques d’edat avançada o discapacitat o dependència.
Conviure amb altres persones que no poden tenir cura de la persona gran les 24 hores del dia.
L’accés al servei, que funciona mitjançant un sistema de copagament, es fa prèvia valoració dels professionals dels equips bàsics d’atenció social bàsica. Per sol·licitar aquesta valoració, cal demanar cita al número de telèfon 977 010 034 o bé a través del correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat