Redescobrint mercats, antics ganivets i perfums de Reus

Reus Ocult també ha ofert rutes per conèixer històries industrials, literàries, eclesiàstiques i comercials, com la de les Peixateries Velles i la de la Ganiveteria Cavallé

La desena edició de Reus Ocult –iniciativa de l’Associació Espais Ocults– ha sigut una nova oportunitat per conèixer i posar en valor espais de la ciutat que expliquen el passat i també el present de Reus. Al cap i a la fi, qui som i perquè. I ho ha fet amb visites a 10 espais patrimonials, però també amb quatre rutes. Quatre passejades que donen a conèixer el passat de carrers, places, negocis i històries darrere de rajoles, parets i aparadors.

La Ruta Literària ha redescobert espais entrellaçats amb el món literari. La Ruta Eclesiàstica ha seguit el rastre d’antics convents i esglésies a mig fer. La de les Fumeres ha donat a conèixer l’antic Reus industrial; i la Ruta Comercial ha convidat a profunditzar en l’antiga activitat comercial de les Peixateries Velles i, de retruc, de la centenària Ganiveteria Cavallé, que en breu tancarà per jubilació.

La Mònica és una de les guies que aquest cap de setmana ha estat fent la Ruta Comercial. El punt de partida: les Peixateries Velles, un espai carregat d’història que, segons l’historiador Andreu de Bofarull, aquí hi hauria hagut l’edifici del Consell, o primitiu ajuntament. Aquest es va acabar enderrocant i es va donar pas a un mercat, que es va posar en funcionament l’any 1854.

S’hi venia carn i peix, més tard, també fruites i verdures. Una activitat que es va mantenir fins l’any 1983, amb l’obertura del Mercat del Carrilet, quan definitivament van marxar les poques paradistes que hi quedaven. Eren poques perquè ja al 1949, quan va obrir el Mercat Central, l’Ajuntament les volia obligar a desplaçar-se. Però algunes no es van moure de lloc, i van aguantar encara fins al 1983.

A molt pocs metres de les Peixateries Velles, hi ha la centenària Ganiveteria Cavallé, al número 2 del raval de Robuster. I la seva història, que està a punt de cloure, va també lligada a l’antic mercat.

Lourdes Cavallé, la tercera generació de la Ganiveteria Cavallé, ensenyant una foto del seu avi, Josep Cavallé Roig. FOTO: M.P.

El negoci, fundat l’any 1924 per Josep Cavallé Roig, estava ubicat de forma estratègica, ben a prop de les Peixateries Velles, on les paradistes eren potencials clientes. A més de vendre ganivets, també n’esmolava i es desplaçava a pobles i a cases de particulars. Als anys 50, va agafar el relleu el fill, i la seva dona, amb l’objectiu de modernitzar el negoci, va introduir productes a granel, com colònies. Als anys 70, la Lourdes Cavallé (neta de Josep) va continuar amb el negoci i introduí la bijuteria. I ara, després de més de 50 anys darrere del taulell, posarà fi a tres generacions. «Primer, no em volia quedar al negoci, i ara no sé marxar», deia aquest diumenge, 6 d’octubre, riallera.

Temas: