Quatre escoles de Reus tindran patis més verds i amb més ombra abans del desembre de 2025
Les escoles General Prim, Pompeu Fabra, Marià Fortuny i Teresa Miquel acolliran les obres de renaturalització, xifrades en 1,4 milions d’euros, abans de l’estiu de l’any vinent
Reus avança en matèria de renaturalització. Així ho ha recordat aquest dilluns 16 de desembre la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Reus, Marina Berasategui. I és que el consistori ja disposa dels projectes executius, elaborat per Leku Studio per un import de 76.000 euros, per encarar la primera fase del pla de refugis climàtics de Reus. Aquesta part es desplegarà en el pati de quatre escoles: la General Prim, Pompeu Fabra, Marià Fortuny i Teresa Miquel, les quals acolliran, abans de l’estiu de l’any vinent, obres que donaran, entre altres coses, patis més verds i amb més ombra, amb l’objectiu de lluitar contra el canvi climàtic i prioritzar el benestar d’infants i adolescents. Els treballs, xifrats en el conjunt dels quatre patis, en 1,4 milions d’euros, hauran d‘haver conclòs abans del desembre de 2025. «Tot plegat, s’emmarca dins el projecte RENATUReus, que té un pressupost de 4,2 milions d’euros, i compta amb fons Next Generation; de fet, engloba altres actuacions a la ciutat que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida, sensibilitzar la ciutadania, tant infants com adults, en tenir cura del nostre medi ambient, per tal d‘incrementar també la seva biodiversitat», ha dit la regidora.
En els propers mesos, ha remarcat Berasategui, preveuen «treure a concurs la licitació per tal de dur a terme les obres», també ha destacat que aquests treballs permetran que els patis siguin oberts en horari lectiu, però també més enllà, per tal que la ciutadania en pugui gaudir, també. Tant les regidories d’Urbanisme com la d’Educació han matingut reunions per tal d’informar de tot plegat, també, als centres escolars implicats. «Hi hem tingut tracte en tot moment, ja que les escoles també han dit la seva pel que fa als projectes», ha remarcat la regidora Berasategui, qui també ha assenyalat que pel que fa a les futures obres, tota la comunitat educativa es coordinarà com cal per tal que sobrevisquin els mateixos treballs i l’activitat educativa.
Un altre aspecte rellevant, segons ha remarcat la titular d’Urbanisme, és que el sistema emprat en aquests quatre centres, en un futur, tindrà extensió a la resta de centres, ja que es vol caminar cap a una renaturalització de tota la ciutat.
Diversitat d’espais, però una mateixa filosofia
En paraules de Jokin Santiago, de Leku Studio, els projectes de les quatre escoles, s’han concebut amb una mateixa filsofia, tot i ser aquestes diferents en la seva tipologia, així com les seves escales. «Mentre que la General Prim i la Pompeu Fabra tenen limitació d’espai al pati i hem ideat adequacions de perímetre; la Marià Fortuny i Teresa Miquel les hem contemplat com a uns oasi», ha expressat Santiago. Són escoles diferents, però «el que volem aportar són elements que ofereixin un ampli ventall de jocs, més enllà, dels de sempre, volem uns que siguin més espontanis i lliures, creatius». El mobiliari que tindran els patis serà d’uns materials més amables i sostenibles, com ara la fusta, i s’incorporarà arbrat, pèrgola per generar encara més ombra i en els espais adequats hi haurà aigua. «L’aigua creiem que és un bé que s’ha de concebre, també, amb finalitats lúdiques», ha afegit Santiago.