Premi Pere Anguera: ‘in memoriam’
Com no podia ser d’altra manera, aquest Memorial havia de centrar-se en l’especialitat de la denominada història local, concepte que encunyà el mateix Pere Anguera juntament amb altres insignes historiadors
En el decurs d’una trobada en què la majoria dels presents havien estat companys d’en Pere Anguera: professors o alumnes de la URV, d’altres més vinculats a entitats reusenques com el Centre de Lectura o la Fundació Privada Reddis, va sorgir la proposta d’organitzar un Premi Memorial que portés el nom de l’historiador, com a mostra de reconeixement al seu mestratge i a la seva contribució a la cultura reusenca, més particularment a la historiografia.
Com no podia ser d’altra manera, aquest Memorial havia de centrar-se en l’especialitat de la denominada història local, concepte que encunyà el mateix Pere Anguera juntament amb altres insignes historiadors.
Concretant més, es tractava d’oferir un premi, de convocatòria biennal, a un treball de final de grau –amb qualificació d’excel·lent– d’algun alumne de la URV, proposat pel Departament d’Història Contemporània i determinat pel jurat creat ad hoc, entre els membres del qual també figuren representants de les entitats abans citades, amb l’acord que la Fundació Reddis en fa la dotació econòmica i el Centre de Lectura, a través de les seves Edicions, en publica el treball guanyador.
Fruit de les deliberacions del jurat, presidit per la catedràtica de la URV, la Dra. Montserrat Duch, impulsora del Memorial, va ser escollit el treball intitulat «Reusencs i revolucionaris: la secció local del Partit Obrer d’Unificació Marxista, a Reus», del qual és autor Sergi Aliagas Llurba.
Aquest treball és el que configura el volum número 155 de les Edicions del Centre de Lectura, assumint, així, l’entitat el seu compromís de fer perdurar en el temps la personalitat del mestre, historiador i amic, també impulsor i director d’aquestes Edicions, el primer títol de les quals, Ideologia i història dels diaris reusencs en català, de Pere Anguera i Rosa Cabré, data del 1979 –sota la presidència de Jordi Escoda.
La vasta trajectòria professional de Pere Anguera i Nolla (Reus, 1953- 2010) no cap en aquestes línies, però sí que de manera molt concisa cal referir-nos a la seva condició de catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili des de l’any 1992, especialitzat en el segle XIX català i en particular en els estudis sobre el carlisme i els orígens del catalanisme; va coordinar el III Congrés Internacional d’Història Local de Catalunya i va formar part del consell assessor de la revista L’Avenç –el suplement del qual, Plecs d’Història Local, va dirigir entre 1997 i 2000.
Autor d’un nombre ingent de publicacions, en podem esmentar, a tall d’exemple, El Centre de Lectura de Reus. Una institució ciutadana (1977, i edició facsímil 2020, amb un estudi complementari de Joan Navais), Déu, rei i fam. El primer carlisme a Catalunya (1995), El general Prim: biografia d’un conspirador (2003) i L’Onze de Setembre. Història de la Diada (1886-1938) (2008, premi Crítica Serra d’Or de recerca 2010 a títol pòstum).
Va ser president del Centre de Lectura entre el 2011 i el 2007.