Prades vol tenir el telescopi més gran d’Europa
El Parc Astronòmic, que es construirà al Pla de la Guàrdia, a dos quilòmetres
del poble, necessita un finançament de tres milions d’euros per ser una realitat
El Parc Astronòmic de Prades aspira a tenir «el telescopi més gran d’Europa dedicat de forma exclusiva a la divulgació», tal com va presentar l’impulsor d’aquesta iniciativa, Aleix Roig, al primer Dilluns Llotja de l’any, que es va celebrar a la Cambra de Comerç de Reus.
El projecte té l’objectiu de combinar divulgació i recerca, i manté el repte de ser un «un projecte de país» i un «referent científic a escala nacional i internacional». I en aquesta línia, a principis de setmana, el seu impulsor, Aleix Roig; l’alcalde pradenc, Llorenç Torruella; i la tinent d’alcalde, Lídia Bargas, van presentar les novetats a la capital del Baix Camp, davant d’una llotja amb moltes autoritats del territori.
«Prades té el cel més nítid de Catalunya», va detallar Roig. Unes característiques que fan del Pla de la Guàrdia, que és on s’ubicarà el parc –a dos quilòmetres del nucli del municipi– un indret especial per fer-hi les tasques que es proposen.
«Tenim un cel estable; i el del Pirineu, en canvi, té turbulències enormes que fa que la recerca científica tingui més dificultats. Aquí podrem detectar detalls molt fins de galàxies, de nebuloses, d’estrelles. Té molt de sentit que fem la recerca científica al Pla de la Guàrdia», va assenyalar Roig.
I pel que fa a la tasca divulgativa, l’impulsor del parc astronòmic també va presentar el municipi del Baix Camp com un indret amb un gran ventall d’oportunitats: «Prades està a menys de dues hores de cinc milions d’habitants.
Hi ha observatoris molt importants a Xile, però aquests no poden fer divulgació perquè estan molt apartats».
Aposta pel turisme sostenible
Per tot plegat, Roig i les autoritats municipals presenten el Parc Astronòmic com una «eina per enfortir el teixit econòmic dels pobles de les Muntanyes de Prades» perquè és una oportunitat per potenciar-hi el turisme. «Sostenible», va remarcar l’impulsor.
«Projectes com aquests contribueixen al fet que tinguem una afluència de visitants més regular», va confiar l’alcalde de Prades, Llorenç Torruella. De fet les actuals instal·lacions del parc van atraure 7.000 turistes el 2023.
Ara el projecte ja compta amb els plànols i el consens dels pobles de la vora, però hi falta finançament. Els impulsors necessiten un milió d’euros per als equipaments destinats a la recerca, i dos més per als d’ús divulgatiu.
Una suma que esperen aconseguir a partir de fons de diferents administracions. «Crec que la província de Tarragona mereix una dotació econòmica com aquesta», va reivindicar Roig.
La idea del Parc Astronòmic va néixer el 2015, quan Lídia Bargas era l’alcaldessa, i ho va fer després que Roig presentés un parell d’instàncies a l’Ajuntament reclamant que l’enllumenat municipal s’ajustés a la normativa vigent per així reduir la contaminació lumínica.