Prades es prepara pel primer eclipsi solar total en més de 100 anys

El fenomen serà el 12 d’agost de 2026 al vespre. A Tarragona serà visible i el Parc Astronòmic serà un punt referent

El 12 d’agost de 2026 està marcat al calendari de tot astrònom, aficionats i segurament, més endavant, a l’agenda de qualsevol ciutadà. I és que aquell dia es viurà un fenomen extraordinari: un eclipsi solar total. A més, la província de Tarragona tindrà el privilegi de situar-se a la ‘banda de totalitat’, és a dir, que aquí l’eclipsi serà al 100%, un fet que no succeïa des de feia més d’un segle i, en el cas del Camp de Tarragona, sembla que des de mitjà segle XIX.

Concretament, a Catalunya serà total al sud de Lleida i la província de Tarragona, mentre que el centre de l’eclipsi –on l’observació serà més òptima– serà la línia que transcorre des d’Oviedo a Aranda de Duero, Sòria, Penyíscola i Palma de Mallorca, tot abastant una franja que, pel nord, arribarà fins a Vilanova i la Geltrú, segons la Comisión Nacional del Eclipse.

Al situar-se tota la província de Tarragona dins d’aquesta banda de totalitat, la previsió és que el fenomen atregui a molts curiosos i les Muntanyes de Prades se situaria entre les destinacions preferides des d’on observar l’eclipsi, més tenint en compte el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, tot un referent divulgatiu.

Encara queda un any i nou mesos per endavant, però «necessitem una planificació», remarca l’astrofotògraf y guia astronòmic del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, Aleix Roig. Per ara, explica que el fenomen està a l’ordre del dia a nivell científic, però encara no a nivell ciutadà. No obstant, Roig coneix bé l’efecte crida que tenen aquests fenòmens excepcionals i és per aquest motiu que des del Parc Astronòmic ja han començat a moure’s perquè les administracions prenguin part i ordenin la mobilitat «per evitar col·lapses». «S’ha d’articular i, per exemple, indicar punts des d’on observar l’eclipsi», exposa Roig.

En el cas concret del Parc Astronòmic, encara no tenen tancat què oferiran el 12 d’agost de 2026. Però sí tenen clar que el proper mes d’agost de 2025 volen iniciar un compte enrere per tal de començar a divulgar el fenomen entre la ciutadania. D’altra banda, tenen previst dur a terme alguna activitat especial el dia de l’eclipsi, a més de fer l’observació que, com recalca Aleix Roig, s’ha de fer sempre amb ulleres específiques per a eclipsis solars que estiguin homologades.

L’eclipsi s’iniciaria a quarts de vuit del vespre, amb un eclipsi parcial que passaria a ser total sobre les 20.30 h i durarà prop d’un minut. Uns pocs segons en els quals la Lluna cobrirà totalment el Sol. Si bé el darrer eclipsi solar total a la Península va ser el 30 d’agost de 1905, aquest va ser total més al sud, agafant les Terres de l’Ebre, però no el Camp de Tarragona. Tampoc el de 1860 va ser total al Camp de Tarragona (sí a Terres de l’Ebre) i sembla que ens hauríem de remuntar a 1842, quan sí s’hauria viscut l’eclipsi total del 8 de juliol a Prades, segons els mapes consultats.

Màxim de l’eclipsi parcial de Sol del 10 de juny de 2021, des de Prades. FOTO: Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Primeres reserves

Tot i que encara queda temps, ja hi ha alguna reserva relacionada amb l’eclipsi de 2026. A Xalets de Prades, per exemple, els hi consta una per aquell dia. També a nivell de Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), el portaveu, Xavier Guardià, comenta que té coneixement d’algunes reserves fetes per part d’usuaris internacionals.

Tot i que encara són reserves testimonials, el que té clar el sector és que aquests tipus d’esdeveniments atreuen a molta gent. «Amb les aurores d’enguany, teníem prop d’una vintena de preguntes diàries», expliquen des de Xalets de Prades, on també solen tenir un volum més gran de reserves coincidint amb les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Una oportunitat de promoció de territori

Tot i que el territori encara ha de pensar com encara l’eclipsi solar del 12 d’agost de 2026, el que es té clar és que serà una «oportunitat per donar a conèixer el territori», subratlla Aleix Roig, del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Des del mateix municipi, l’alcalde, Llorenç Torruella, preveu que el fenomen atregui a molta gent i, a més, recorda que l’astroturisme és una bona eina per a desestacionalitzar. Un fet diferencial que s’acabaria potenciant amb el futur observatori. Per al portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, aquest tipus de successos són una oportunitat: «Atreuen a visitants que potser mai haguessin vingut i ens podem donar a conèixer».