«Pere Aragonès, per quants diners et vens?»
Més de 1.500 persones es manifesten a Reus amb motiu de la Diada de Catalunya. Crits contra Espanya, crítiques als polítics i la defensa del territori marquen un recorregut en què l’esquerra independentista ha deixat clar que no es conformarà amb l’amnistia
41 anys, quatre mesos i quinze dies han passat des que Joan Fuster pronunciés una de les seves proclames més famoses: «O ens recobrem a la nostra unitat o serem destruïts com a poble». La unió independentista és un anhel tan desitjat com complex d’articular, però res no ha impedit que les més de 1.500 veus que aquest dilluns han conquerit els carrers de Reus, a l’acte central de la Diada Nacional al Camp, exhibissin la força de l’esquerra sobiranista.
I és que el temps passa, però la gent hi és, mostrant un suport fins i tot més multitudinari que altres vegades en una marxa l’inici de la qual ha estat anunciat per una traca precedida per un manifest del Sindicat d’Habitatge de Reus, en què els seus membres han defensat «el dret a un habitatge universal, gratuït i de qualitat» i han criticat obertament les polítiques del consistori reusenc: «S’ha acabat el curs amb un desnonament i es comença amb un altre a la Casa dels Mestres, propietat de l’Ajuntament».
Tant la justícia social com el feminisme i la consciència de classe han marcat una marxa que s’ha iniciat a Sant Joan i ha desembocat a la plaça Sant Pere, passant pels ravals de Jesús, Martí Folguera i de Robuster i pujant pel Fossar Vell.
Un recorregut en què ha regnat una amalgama de reivindicacions i somriures ja habitual a les manifestacions pacífiques de l’independentisme. Això sí, no han faltat les referències als principals actors del moment: «Pere Aragonès, per quants diners et vens?», han cridat els manifestants al president.
Els postulats anticapitalistes, socialistes i progressistes han protagonitzat un acte unitari en què ha quedat meridianament clar que la ruptura amb la classe política és gairebé tan evident com el fet que la militància no s’ha esfumat amb els vots perduts.
Els parlaments han seguit la mateixa línia. La portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock, Anna Recasens, ha carregat durament contra la massificació turística: «Seguir apostant per aquest model aguditza una sèrie de problemes econòmics i socials que ja tenim».
Elga Figueres, de l’Assemblea Antifeixista del Priorat, ha criticat «el blanquejament del feixisme que es duu a terme des d’alguns grups polítics».
D’altra banda, Marta Benosa, en representació d’Endavant OSAN Baix Camp, ha posat el focus en el fet que «tot i que el panorama sigui desolador, hi ha motius per plantar cara i sortir al carrer».
Ferma i decidida, Laia Estrada, diputada per la CUP al Parlament, ha fet autocrítica i ha apostat per «articular un moviment popular que no permeti a la classe dirigent fer-se enrere». Estrada ha aixecat els aplaudiments d’una manifestació que ha acabat punys enlaire, entonant a viva veu els versos dels Segadors.