Obren nous comerços a Reus en plena campanya de Nadal

Acaba d’obrir portes Casa del Libro al raval de Santa Anna i la firma Dan John al carrer Llovera, moviments que se suman a apostes locals com la reforma de Casa Pujol o la de Rosa Lucas

El centre de Reus ha viscut en pocs dies l’obertura de diversos comerços. Dijous ho va fer Casa del Libro al raval de Santa Anna número 11 –cadena de llibreries que el mateix dia també desembarcava al Parc Central de Tarragona–, i ahir mateix, obria al carrer Llovera 36 Dan John. La firma italiana de moda masculina va aterrar a Espanya el 2019 i enguany ha iniciat la seva expansió. La de Reus seria la novena botiga a l’Estat i la tercera a Catalunya, juntament a la de Barcelona i Cornellà de Llobregat.

Aquests nous aterratges a la ciutat coincideixen amb la campanya nadalenca i «mostra que seguim sent un pol d’atracció», valora Gemma Molner, des d’El Tomb de Reus. El que no li sorprèn és que tot aquest moviment d’obertures –a les quals s’hi sumen d’altres en carrers com el del Vent, o també de forma recent el restaurant de sushi Sibuya, a El Pallol– es produeixin en aquestes dates.

Explica que hi ha certes èpoques de l’any en les quals s’hi solen produir més tancaments, com després de l’estiu; i d’altres en les que proliferen les obertures, com en la campanya de Nadal. «Els locals dels carrers del centre no solen estar més de dos o tres mesos tancats» entre el tancament d’un negoci i l’obertura d’un de nou, apunta. Alhora, recorda que «en ciutats amb un nivell comercial com el de Reus és normal que hi hagi un 20-25% d’obertures i tancaments de comerços», el que es coneix com a rotació. Però que en pocs mesos els locals buits es reomplin d’activitat seria una mostra d’aquesta capacitat d’atracció de la ciutat, es valora des d’El Tomb de Reus, que es defineix la capital del Baix Camp com un «centre comercial a cel obert».

Casa del Libro obria al raval Santa Anna aquest dijous. FOTO: Alba Mariné

Des de la Unió de Botiguers de Reus, la seva presidenta, Rosa Lucas, valora que el centre estigui viu amb noves obertures, però defensa el «distintiu de la ciutat». És a dir, el comerç local, que «hem de cuidar», reivindica. I lamenta que les noves obertures no sempre responen a aquest model de negoci. Hi ha un escull important: el preu dels lloguers, que «són altíssims», recorda, i més encara a l’eix central, la qual cosa acaba perjudicant als ‘petits’ botiguers.

En aquest context, que el comerç local es mantingui viu requereix d’esforç, «ens hem de reinventar cada dia», diu, i enguany a Reus s’han vist algunes fortes apostes per part d’aquests comerços reusencs, com és el cas de Casa Pujol, amb una reforma integral de l’interior de l’edifici del carrer Monterols; o també de la mateixa Rosa Lucas, que el passat mes de març va obrir la nova botiga al carrer de l’Amargura número 69, a tocar del carrer Llovera i plaça Llibertat. «És una aposta immensa», assenyala des de la nova ubicació, que compta amb tres plantes. I és que recorda que cal adaptar-se als canvis socials.

També al centre de Reus, enguany El Pallol ha viscut diverses obertures comercials, com la de la bijuteria Cloe i el recent inaugurat restaurant de sushi Sibuya, tots dos aquesta tardor; o la de la botiga de joguines Don Dino, a l’estiu; així com la botiga de varietat Pepco, l’any passat. Fa pocs dies, amb la inauguració de Sibuya, la darrera incorporació, el president de l’Associació de Comerciants d’El Pallol, Pau Salvadó, manifestava que amb la incorporació d’aquest restaurant «El Pallol assenta la seva oferta comercial d’oci de qualitat», tot confirmant la «consolidació que ha suposat l’arribada d’un públic més jove atret pels nous establiments».

Realitats diferents

Mentre que en els carrers centrals de Reus, els locals buits solen omplir-se novament d’activitat en pocs mesos, en altres punts costa més aquesta reactivació. Al mateix Tomb de Ravals, prop de 60 establiments resten tancats, alguns des de fa molts anys malgrat esforços de revitalització com ‘Reus Espais Vius’, per part de l’Ajuntament. De fet, segons el darrer Mapa Comercial de Catalunya de la Generalitat, quasi el 47% de locals de Reus estarien en desús, és a dir, uns 2.700 espais, molts dels quals, fora del centre i converteix Reus en la ciutat catalana amb un percentatge més elevat de locals buits.

Temas: