No hi haurà amnistia per als contribuents reusencs

Pujades d’impostos. La protesta ciutadana s’esgota, minada per l’abisme entre els partits d’oposició i pel moment polític, amb la dreta en peu de guerra al carrer

Escena 1: Dilluns, 6 de novembre. Plaça del Mercadal. Tercera protesta contra les fortes pujades d’impostos aprovades per l’Ajuntament, convocada a través de les xarxes socials. A la primera, un divendres al migdia, s’hi van aplegar uns 150 restauradors i botiguers, i a la segona, un dilluns al vespre, el Mercadal es va omplir amb un miler de manifestants d’amplis sectors. Atès que el malestar general és palpable, si el moviment de reusencs indignats continua in crescendo, el govern municipal tindrà motius seriosos de preocupació.

Finalment, s’hi reuneixen unes 200 persones i la sensació és que aquesta tercera prova de força ha punxat. Un dels concentrats comença a cridar improperis contra la regidora Teresa Pallarès (Junts), que és la cap de l’oposició i ha votat en contra de l’augment de la pressió fiscal. Discussions i tensió entre el cridaner i els companys de partit de Pallarès, que aquest dia està a Brussel·les perquè com a senadora de Junts forma part de la permanent del partit que assessora Carles Puigdemont al tram final de les negociacions d’investidura amb el PSOE. La topada posa de manifest les sensibilitats polítiques difícilment conciliables que s’apleguen en la concentració, reflex de l’abisme que separa els quatre partits que integren l’oposició al ple de l’Ajuntament de Reus: Junts, Vox, PP i CUP.

Complicada transversalitat

Escena 2: Part dels manifestants es dirigeixen cap a la plaça del Castell, per fer sentir la protesta davant de la seu del PSC. El protagonisme de simpatitzants de Vox en el conjunt de l’acte, i a la plaça del Castell en particular, encara fa més difícil que la manifestació pugui mantenir un caràcter transversal, perquè la ultradreta està convocant mobilitzacions davant les seus socialistes per pressionar contra l’amnistia i les negociacions amb Puigdemont. Val a dir que els crits i consignes es limiten als relacionats amb la pujada d’impostos, però a aquella mateixa hora ja hi ha incidents a Madrid entre els manifestants que rodegen la seu del PSOE i la policia. A Reus, la concentració es dirigeix cap al local d’ERC al raval de Robuster, on finalitza. Els presents se citen per dilluns vinent a la mateixa hora, però en aquest estat de coses serà difícil sumar-hi a persones d’altres colors polítics.

Escena 3. Concentració antiamnistia davant la seu del PSC a Tarragona. Entre el centenar d’assistents destaquen regidors de Vox de Reus i Salou. Pel seu costat, el PP convoca manifestació contra l’amnistia el diumenge (avui) al Balcó del Mediterrani de Tarragona. Consideren que l’acord d’investidura signat entre el PSOE i Junts per Catalunya trenca Espanya, la democràcia i l’estat de dret. Amb la dreta i l’extrema dreta en peu de guerra al carrer contra els pactes de Pedro Sánchez amb els set partits (Sumar, ERC, Junts, PNV, Bildu, BNG i Coalición Canaria) que li donaran suport per revalidar la presidència del govern, la unitat d’acció entre forces dels dos bàndols per impulsar mobilitzacions sobre altres temes resulta una entelèquia.

Escena 4: La investidura de Sánchez, prevista pels dies 15 i 16 de novembre, donarà pas a la formació de govern. El primer repte del nou executiu, a banda de tramitar la llei d’amnistia, serà l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per 2024, que presumiblement comptaran amb el suport dels mateixos partits que han fet president Sánchez i evitat la repetició d’eleccions. Els pressupostos obren la porta a la possibilitat que el govern torni a permetre als ajuntaments destinar els romanents de tresoreria per a despesa corrent, en lloc d’haver-los de dedicar a reduir deute. Si més no, així ha passat des de 2020 gràcies a la suspensió d’aquesta regla fiscal arran de la pandèmia. I també comportarà que els consistoris augmentin els ingressos via participació en la recaptació de tributs de l’Estat, que ha crescut per la inflació.

Estem a divendres i ja plou menys pels alcaldes de Tarragona, Reus i tots els municipis que han aplicat forts increments de la pressió fiscal per a quadrar els comptes de 2024. Guaita, Viñuales i companyia poden portar l’agenda informativa cap a altres qüestions menys espinoses, com l’impuls de la regió metropolitana del Camp de Tarragona.

Al vespre, la segona tongada de protestes contra la pujada d’impostos a Tarragona reuneix només unes 200 persones a la plaça de la Font, tot i estar convocada per la plataforma Aixeca’t Tarragona amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria Tarragona Ciutat, l’Associació Cultural de Restauradors i l’associació comercial Via T.

Així les coses, no hi haurà amnistia pels contribuents reusencs, ni pels tarragonins, ni...

Temas: