L’altra vídua Guardiola
Els tres matrimonis d’Anneta Sunyer són una història fascinant sobre una dama de l’alta burgesia reusenca del segle XIX. I amb un final transgressor
Si el casament era amb la vídua de Guardiola o amb la guardiola de la vídua és la cèlebre conya de l’alta societat barcelonina sobre el matrimoni de Pere Milà amb la reusenca Roser Segimon, hereva de la fortuna del seu primer marit, Josep Guardiola, un indiano de l’Aleixar retornat d’Amèrica. S’havien casat quan ell tenia 60 anys i ella 22 i el dineral amassat per Guardiola va acabar servint perquè Roser Segimon i el seu segon espòs encarreguessin a Antoni Gaudí la construcció de la Pedrera, al passeig de Gràcia de Barcelona. La història és força coneguda.
Pocs anys abans, a Reus, va viure una altra vídua Guardiola, la biografia de la qual és igualment captivadora, però completament desconeguda. De fet, jo l’he pogut reconstruir de forma casual mentre resseguia els passos del seu segon marit per un llibre que estic escrivint relacionat amb aquella època.
La protagonista d’aquesta altra historieta es deia Anna Sunyer Lepetit, tot i que podem anomenar-la Anneta, perquè fins i tot signava amb el diminutiu del seu nom. La seva vida i la de Roser Segimon tenen molt de paral·leles, i no només per estar vinculades a Reus i a dos senyors de cognom Guardiola, que no em consta que fossin parents.
De França a Vila-seca
Anneta Sunyer neix a Limoges (França) el 1844, de pare reusenc i mare francesa. El 1862, amb 18 anys, es casa amb Salvador Guardiola Gavaldà, de 58, un acabalat propietari agrícola de Vila-seca que havia estat alcalde del poble. Salvador Guardiola mor el 1882 i la vídua i els dos fills barons emprenen una cridanera carrera matrimonial.
Anneta Sunyer es torna a casar el 1886 amb un ric solter, Pau Oliva Bagès, 18 anys més gran que ella. Oliva és cunyat de l’exportador de vins d’origen francès Josep Boule, que està casat amb la seva germana Isabel. Ambdós havien estat socis al començament del negoci que portaria Boule a convertir-se en el comerciant més important i l’home més adinerat del Reus de finals del segle XIX.
Les relacions entre ambdues famílies s’estrenyen encara més l’any següent, quan Lluís Guardiola Sunyer, fill gran i hereu del patrimoni familiar de Vila-seca, es casa amb Paula Boule Oliva, una de les quatre filles i hereves de la immensa fortuna de Josep Boule. Així, Anneta Sunyer esdevé, alhora, cunyada de Boule i sogra i tieta de la seva filla.
Fruit de l’enllaç, els Guardiola-Boule construiran al capdamunt del carrer Llovera, en uns terrenys de la família Boule, una imponent casa classicista coronada per un templet –edifici que aquests dies ha estat notícia perquè s’ha posat a la venda–.
Per la seva banda, la parella Oliva-Sunyer construeix un bonic mas d’estiueig al passeig Misericòrdia, que anomenen Vil·la de la Verge del Carme, actualment conegut com a Mas Vilanova. Per motius que ignoro –probablement la desconeixença d’aquesta dada–, el nom dels seus promotors no apareix en cap referència sobre el mas.
Pau Oliva mor pocs anys després deixant importants donatius per a beneficència, l’Hospital, les Germanetes dels Pobres i la Casa de la Caritat, mentre que els immobles queden per a la seva viuda, que fa del mas del passeig Misericòrdia punt de trobades socials estiuenques de les dames de l’alta burgesia local. Però els afers matrimonials d’Anneta Sunyer no s’acabaran aquí, com tampoc els dels seus fills.
El segon fill, Salvador Guardiola Sunyer, fa carrera militar a l’Armada espanyola, on arriba a tinent de navili, fins que es casa amb l’aristòcrata sevillana María de la Consolación Fantoni de los Ríos Solís y Jiménez-Pajarero, comtessa de Jimera de Líbar, pertanyent a una família de polítics i terratinents andalusos. El fill d’aquest matrimoni, Salvador Guardiola Fantoni, fundarà una de les ramaderies de braus més prestigioses d’Espanya. Que els famosos toros Guardiola tinguessin l’origen del seu nom a Vila-seca és un fet certament curiós.
Mentrestant, Reus es queda petit per Anneta Sunyer després d’heretar el patrimoni del seu segon marit, entre el que hi ha participacions en importants empreses locals. A finals de segle, se’n va a viure a una sumptuosa residència a Barcelona, on inicia una activa vida social entre les classes benestants de la capital.
Allí coneix al periodista Manuel Adelantado Rich, amb qui es casa per sorpresa i escàndol de tothom, atès que el nuvi és 27 anys més jove que la núvia. Anneta capgira els papers dels seus anteriors matrimonis i això és molt transgressor per l’època.
A partir d’aquí desapareix el seu rastre. Adelantado marxa cap a Cuba a treballar per diaris de l’Havana després de la independència de l’illa, és de suposar que acompanyat de la seva esposa. Les úniques referències posteriors sobre Sunyer són comunicacions judicials per afers econòmics deixats a Reus i Barcelona, arran que els interessats no saben on trobar-la, fet que fa pensar que l’aventura cubana va significar la pèrdua de contacte fins i tot amb la família. Si les peripècies i els dies d’Anneta Sunyer van acabar a Cuba és, si més no per mi, una incògnita.