Les festes de Misericòrdia culminen entre foc i solemnitat

El dia de la Mare de Déu. Més de 150 persones, entre integrants del Ball de Diables, tabalers i particulars, així com els del Ball de Diables Infantil, il·luminen el passeig amb la Baixada i la façana del santuari i després amb la Carretillada

La tarda i vespre de la celebració de les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus van ser protagonitzades ahir pel foc i la solemnitat. Un binomi especial en un dia que va culminar amb una bonica celebració dedicada a la patrona de la ciutat. El tret de sortida de la tarda va donar-lo el col·lectiu dels Xiquets de Reus, que van oferir als assistents a la plaça del Santuari una actuació castellera. La van desenvolupar, ja pels volts de les 19 hores i escaig, i ho van fer en un ambient de certa xafogor, però amb una il·lusió palpable.

La gent tenia moltes ganes de gaudir de la festa i grans grups, paral·lelament, ja s’avançaven cap a l’interior del temple, per obtenir la millor ubicació.

La missa, amb un santuari ple de gom a gom, també va deixar imatges que es repeteixen any enrere any: gent d’allò més mudada per a l’ocasió i d’altra, també, ventant-se amb el vano amb desfici. I és que es va produir molta calor al llarg de l’ofici, i més en haver-hi tot de gent agrupada.

Simultàniament i amb la missa ja força avançada, també va fer-se visible la filera de reusencs i reusenques que van voler encaminar-se fins al cambril, per tal de veure la imatge de Misericòrdia de prop.

Temps després, i encara a l’interior del Santuari de Misericòrdia, va ser el torn de l’Àliga de Reus, la qual va donar vida el portador David Pons. Aquest, tal com es va fer ressò el Diari en la seva edició del dia 21, faria ballar la bèstia per últim cop, en aquest context, el Ball Solemne Curt, després de 16 anys. El ball no seria el mateix, tampoc, si no anés acompanyat de la melodia de la Cobla Reus Jove. Sens dubte, un dels moments més emotius de la festa ahir.

L’element festiu va ser capturat, de fet, per una pila de telèfons mòbil, fos a través de vídeo o instantània, i des que va travessar la porta fins que era a prop de la imatge de Misericòrdia, a la qual va saludar. Un moment d’allò més solemne.

Música i l’arribada de la llum

A continuació, la música va continuar, al seu torn, amb la cantada general dels goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia, que va anar a càrrec de l’Orfeó Reusenc i els fidels de dins el temple. El cant des de l’exterior també es va sentir prou alt i ja fora, d’altra banda, la festa continuava sense aturador.

L’arribada del foc era ben propera, al Passeig de Misericòrdia, el qual va il·luminar-se, com cada any, amb un gran espectacle de pirotècnia. Els culpables? El Ball de Diables de Reus, que va il·luminar amb la seva tradicional Baixada tots els racons del camí.

A l’exhibició de foc, hi van participar, també, el Ball de Diables Infantil, el mateix Ball de Diables i els diables particulars. Enguany, pel que fa als adults participants, hi va haver 89 diables, 12 tabalers i vuit de particulars. I, en el Ball de Diables Infantil, hi va haver 49 diables i 15 tabalers. El recorregut dels diables pel passeig va concloure arribats a la plaça del Santuari. Estona després, es va realitzar l’encesa de la Víbria i el Drac, bèsties que van fer també els seus balls solemnes corresponents.

Quant als avisos d’honor fets pel Ball de Diables, les persones triades han estat Francesc de la Cruz i, a títol pòstum, Ferran Adell i Carme Saldaña. Els parlaments dels avisos van ser, també, d’allò més emotius.

Tot seguit, va ser el torn de la Carretillada de Misericòrdia, a càrrec del Ball de Diables, els grans protagonistes de la festa i els quals van deixar una imatge preciosa d’aquests peculiars paraigües de foc. Seguidament, es va il·luminar la façana del Santuari de Misericòrdia i un posterior mostra piromusical, que va anar a càrrec de la Pirotècnia Igual.